Legea prin care Societatea Națională „Cai de Rasă” trece sub autoritatea ANSVSA, avizată de Comisia economică din Senat. Inițiatorul legii, Alexandru Băișanu: Am pornit cu dreptul procedura de adoptare a legii care va pune în valoare caii noștri de rasă


Intră acum și în grupul de

Președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, vicepreședinte al Federației Ecvestre Române, a salutat, marți, votul acordat de Comisia economică din Senat care a avizat proiectul de lege pe care el l-a inițiat privind înființarea Societății Naţionale “Cai de Rasă” – S.A. în cadrul A.N.S.V.S.A. și preluarea patrimoniului acesteia de la Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA.

„Salut votul acordat în Comisia economică din Senat în favoarea acestei legi. Am pornit cu dreptul în demersul de a adopta această lege care va avea ca rezultat o mai bună gestionare a cailor de rasă pe care îi avem”, a declarat Băișanu.

El a spus că după adoptarea legii vor putea fi obținute subvenții pentru cai și vor putea fi atrase fonduri europene pentru proiecte de dezvoltare.

Băișanu a explicat că în urma aplicării legii caii vor fi scoși din grajduri și vor fi puși să facă ceea ce ei știu pentru a le putea crește valoarea și prezentați în Europa.

„În timp ce în toate celelalte țări există astfel de societăți și au profit foarte mare, în România aceste herghelii funcționează în subordinea Romsilva și au pierderi. Asta trebuie să schimbăm. Să trecem de la pierdere la profit”, a spus deputatul ALDE de Suceava.

Potrivit acestei legi Societatea Națională “Cai de Rasă” – S.A., va deveni unitate de interes public naţional, persoană juridică română cu capital de stat și se va organiza şi funcţiona pe baza de gestiune economicã şi autonomie financiară, mai prevede proiectul.

 

Băișanu explică în expunerea de motive că iniţiativa legislativă îşi propune înființarea Societății Naţionale “Cai de Rasă” – S.A. în cadrul A.N.S.V.S.A. și preluarea patrimoniului acesteia de la Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA.

 

„Caii noştri de rasă sunt nişte tablouri vii şi au de fapt o valoare inestimabilă. Caii româneşti au fost întotdeauna apreciaţi pentru calităţile lor deosebite (capacitate energeticã, rezistențã la tracțiune, bunã valorificare a hranei etc.), contribuind la consolidarea fondului genetic al unor herghelii celebre din Europa. Rolul principal al hergheliilor este acela de a obţine progresul genetic şi de a menţine variabilitatea genetică a nucleelor de rasă, iar depozitele de armăsari au rolul de a multiplica şi de a transfera progresul genetic obţinut în herghelii cãtre populaţiile de cai de rasă deţinute de crescătorii privaţi sau către populaţiile de animale din marea creştere”, a menționat Băișanu.

El și-a exprimat speranța că această inițiativă legislativă va găsi susținători indiferent de doctrina politică a lor.

 

Propunerea legislativă menționează că Societatea Națională “Cai de Rasă” – S.A. îşi desfăşoară activitatea în domeniul creşterii cabalinelor, având ca principal obiect de activitate coordonarea şi implementarea programului naţional de ameliorare genetica a cabalinelor; conservarea patrimoniului genetic naţional, constituit din totalitatea populatiilor de cabaline cu valoare genetica ridicatã; creşterea, ameliorarea, calificarea şi perfecţionarea efectivelor de cabaline în rasa pura, în cadrul hergheliilor care sunt ferme de elita, precum şi alte activitãţi prevăzute în statut.

„Societatea Națională “Cai de Rasă” – S.A. se obligă să angajeze specialiști în diferitele domenii (îngrijitor cai, calăreț deborator, călăreți clasificați pe principii și deprinderi, monitori echitație, antrenori, instructori) ale sportului ecvestru, în vederea antrenării diferitelor rase de cai în funcție de abilitățile lor native, cu scopul atingerii performanțelor la nivel national, balcanic, european și mondial și totodată creșterii valorii per capita (comisia de anduranță, comisia sărituri peste obstacole, comisia de atelaje, comisia de concurs complet, comisia de voltijă, comisia de ponei, comisia de tracțiune, comisia curse de trap, curse de galop).

În cazul în care Societatea Națională “Cai de Rasă” – S.A nu-și va putea permite să plătească salariile acestor specialiști se pot face contracte cu terții în vederea realizării acestor obiective. Societatea Națională “Cai de Rasă” – S.A. se obligă să achiziționeze cai din diferitele rase (armăsari și iepe) cu rezultate la nivel național, balcanic, european și mondial în vederea reproducerii și ameliorării patrimoniului genetic național”, se mai arată în proiect.

Totodată, Societatea Națională “Cai de Rasă” – S.A. va funcţiona sub autoritatea A.N.S.V.S.A. și se finanţeazã de la bugetul de stat prin bugetul propriu   cheltuielile pentru întreţinerea efectivelor de cabaline care sunt proprietate publică a statului – patrimoniu genetic naţional – şi pentru trecerea la turma de bază a cabalinelor necesare împrospătării acestuia dar și prin accesarea fondurilor europene.

Totodată, personalul Direcției de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA va fi preluat de Societatea Națională “Cai de Rasă” – S.A. şi este considerat transferat, păstrându-şi drepturile salariale avute până la încheierea noului contract colectiv de muncă.(T.B.)


Intră acum și în grupul de