Cușnir îi răspunde lui Ion Lungu că nu politizează subiectul termoficării în municipiu, dar atrage atenția că aceasta se scumpește cu 34 la sută și că face parte din suita de majorări din ultimul an după taxele locale, salubrizare sau transport public


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir, a răspuns, miercuri, primarului Ion Lungu, după ce acesta a arătat că problema prețului gigacaloriei este una care nu trebuie tratată politic și a amintit că Guvernul PSD a transferat Termica la Consiliul Local în anul 2001 și că el, atunci, ca lider al opoziției a avertizat că va fi o roată de moară legată la bugetul local și a subliniat că în 2012 majoritatea USL din Consiliul Local Suceava a votat să se facă noua centrală termică.

În replică, Dan Ioan Cușnir arată că Ion Lungu a avut mai multe ocazii să contribuie la falimentarea unor entități importante pentru Suceava: Termica, Transportul Public Local, fotbalul etc.

„Nu a ratat nici una. A falimentat sau a ruinat tot ceea ce a administrat. A ruinat societățile Consiliului Local care asigurau utilități publice sau transport public pentru a favoriza niște operatori privați care au dovedit că nu le pasă de Suceava și de suceveni”, a arătat Cușnir într-un comunicat de presă.

 

El consideră că prin neplata datoriilor reale pe care Primăria Sucevei le avea la Termica, Ion Lungu a premeditat și coordonat falimentul Termica, societatea Consiliului Local care a asigurat căldura și apa caldă până în anul 2013.

„Ulterior Ion Lungu a făcut trafic de influență, a manipulat și a mințit  Consiliul Local Suceava pentru a da căldura și apa caldă pe mâna Bioenergy, un operator privat care nu are nici o legătură cu interesul Sucevenilor. A manipulat atunci când a determinat atribuirea transportului și distribuției agentului termic către Thermonet  (interpusa aceleiași firme private Bioenergy) în detrimentul Transagent, societatea Consiliului Local. A mințit atunci când s-a angajat în fața Consiliului Local că va tranfera parte din rețele către Thermonet. I-a mințit pe Suceveni când a spus că Thermonet va face investiții de 5.000.000 euro în modernizarea rețelelor și pentru limitarea pierderilor. A făcut trafic de influență în repetate rânduri pentru a face plăți în avans de la Primărie către Bioenergy/Thermonet în timp ce aceștia nu și-au îndeplinit obligațiile contractuale față de Suceava și față de Suceveni. Oare nu este abuz în serviciu, ca din bani publici să faci plăți în avans către un operator privat care nu și-a respectat obligațiile de investiții prevăzute în contract și care pe deasupra, nu a respectat nici temperaturile de livrare ale agentului termic către populație?”, a menționat Cușnir.

El atrage atenția că prețul gigacaloriei va fi plătit în totalitate de suceveni și că nu va fi plătit doar 240 de lei din preț.

„Ion Lungu minte când afirmă că din viitorul preț de 470 lei/gigacalorie populația va plăți doar 240 lei restul urmând să fie asigurat din subvenție. Păi subvenția de 230 lei/gigacalorie nu este plătită tot de către populație? Ion Lungu, banii pentru subvenții nu provin tot din taxele și impozitele populației?  Ion Lungu, cât de jalnic poți deveni în încercarea de a-ti salva pielea? ”, întreabă Cușnir.

El a mai arătat că timp de 5 ani Ion Lungu a prezentat Bioenergy/Thermonet,  “cea mai modernă și performanță centrală termică din Europa de Est”, ca fiind o mare realizare personală de-a sa în procesul de modernizare a Sucevei și că Ion Lungu a politizat, în favoarea sa, ori de câte ori a avut ocazia, subiectul Bioenergy/Thermonet.

„Acum când Bioenergy, “giuvaerul” lui Ion Lungu, este în pragul falimentului iar minciunile, manipulările și traficul de influență marca Lungu/PNL se întorc împotriva lui, Ion Lungu face apel să nu politizăm creșterea prețului gigacaloriei. Hoțul se teme de hoți!”, a adăugat Cușnir.

El susține că primarul Ion Lungu poate sta liniștit că PSD nu va politiza, doar vă va prezenta cifre referitoare la anul 2018, al 14-lea an de mandat Ion Lungu/PNL la Primăria Sucevei:

–          cu 80% a crescut taxa de salubritate, de la 5 la 9 lei/persoană/luna

 

–          cu 25% a crescut prețul biletului de transport public local, de la 2 la 2.50 lei

 

–              cu 19 % au crescut taxele si impozitele locale

 

 

–          cu 34% va crește prețul gigacaloriei de la 352 la 470 lei/gigacalorie

 

„Și factorul agravant constă în faptul că aceste creșteri înrobitoare pentru Suceveni au avut loc în condițiile în care calitatea serviciilor de salubritate, transport public și furnizare de apă caldă și căldură a scăzut în loc să se îmbunătățească. În loc să modernizeze și să eficientizeze Suceava, Ion Lungu o conduce spre statutul de comună”, apreciază liderul PSD Suceava.

El consideră că Suceava  este condusă de 14 ani de indivizi care nu înțeleg care este responsabilitatea lor față de suceveni, nu respectă Contractul Social dintre administrație și cetățeni.

„După 14 ani de Lungu/Harșovschi/PNL, după ce sute de milioane de euro au fost îngropate în termie, Sucevenilor li se spune ”poate că veţi avea căldură în această iarnă”. Dar iarna viitoare, dar peste 10 ierni cum va fi? Sucevenii merită o administrație care să facă “Totul pentru Suceava!”. Suceava are nevoie de Ordine și Progres”, a conchis Dan Ioan Cușnir. (N.B.)


Intră acum și în grupul de