Ioan Bălan, atenționeză din Parlament: Guvernul PSD se împrumută deja cu miliarde de euro în numele copiilor nenăscuți. În loc să întindă mâna să ia banii gratuiți de la UE, ne împrumută pentru zeci de ani de acum încolo


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a atras atenția, miercuri, în Parlament asupra modului în care Guvernul PSD-ALDE se împrumută zilnic deși se susține că România are creștere economică.

„Ori de câte ori cetățeanul simplu se împrumută pe la prieteni sau în bănci, el are o motivație foarte puternică: ori trece printr-o situație economică dificilă și nu mai poate să susțină temporat cheltuielile familiei, plata facturilor sau a întreținerii, ori face un împrumut ca să cumpere un bun de folosință îndelungată sau chiar face o investiție generatoare de venituri, pe care nu le poate susține din salariu sau din pensie. Așadar, împrumutul nu-i un lucru deloc rău, dacă el ajută într-o situație nefavorabilă sau sprijină la realizarea unor investiții de lungă durată. Împrumutul nu este un lucru rău, atâta vreme cât acesta nu descrie un obicei, adică traiul pe datorie”, a arătat Ioan Bălan.

El consideră că în aceeași logică și Guvernul ar trebui să se comporte tot ca un cetățean rațional, care-și drămuiește cu prisosință fiecare bănuț și care știe că niciun împrumut nu este pe gratis și el trebuie rambursat mai devreme sau mai târziu.

„Din păcate, însă, în ultimii 6 ani de zile, Guvernul României a intrat într-o logică extrem de păguboasă, împrumutând România și pe români cu 100 de miliarde de lei, datoria totală ajungând la începutul acestui an la peste 306 miliarde de lei. Tot în ultimii 6 ani, Guvernul a plătit din banii românilor dobânzi de peste 66 de miliarde de lei, iar numai în ultimii doi ani de guvernare PSD-ALDE, țara este mai datoare cu peste 40 de miliarde de lei, iar dobânzile plătite au urcat la peste 23 de miliarde”, a atras atenția Bălan.

El a făcut și un calcul, din care reiese că dacă se împarte stocul de datorie publică de 306 miliarde de lei la 19 milioane de locuitori, atunci se va constata că fiecare român este dator cu peste 16.100 de lei și că, din cele 14 miliarde de lei plătite anul acesta pentru dobânzi, fiecare român plătește circa 730 de lei. „Banii aceștia nu vin din buzunarele liderilor PSD-ALDE, ci din banii românilor. Numai din dobânzile plătite anul acesta pentru datoria publică, se putea construi o autostradă de 600 de Km, adică de la Giurgiu și până la Siret, și chiar mai rămâneau și ceva bani. Nu mai spun câte școli sau grădinițe noi se puteau face”, a declarat Bălan.

El a menționat că fiecare se întreabă, în mod legitim, de ce ne împrumtă Guvernul.

„A venit criza peste noi și nu ne-a anunțat? A rămas bugetul fără bani de pensii, de salarii și fără finanțări pentru administrația locală? A demarat Guvernul vreun proiect de infrastructură mare și are nevoie de bani? S-a terminat vreo autostradă și trebuie plătit constructorul? Din păcate, împrumuturile nu vin să răspundă la niciuna dintre aceste întrebări! Domnul Teodorovici ne-a asigurat că are suficienți bani în buget pentru pensii și salarii. Asta e o veste bună și să sperăm că așa este. Pentru primării, bani nu sunt, căci Guvernul nu numai că nu le-a dat, ci le-a luat și apoi i-a trimis pe primari să se împrumute și ei, dacă vor să nu închidă primăriile. Așadar, Guvernul nu se împrumută pentru a ajuta administrațiile locale. Autostrăzi nu se construiesc nici măcar pe hârtie, așa cum odinioară Ponta și Șova își băteau joc de harta țării, mâzgălind-o cu autostrăzi imaginare. Guvernul ne împrumută în plină creștere economică, însă banii luați cu împrumut nu se văd nici în buzunarele celei mai mari părți din populație, nici în investiții care ar fi putut să schimbe România la față. În luna octombrie, Guvernul PSD-ALDE ne împrumută cu 4,7 miliarde lei, adică cu 151 milioane de lei pe zi, cu 6 milioane de lei pe oră”, susține Bălan.

Liderul liberal sucevean a apreciat că nu este deloc greu să conduci o țară, pe datorie, în plină creștere economică, știind că Guvernul PSD-ALDE utilizează astăzi banii împrumutați, însă factura acestor împrumuturi va fi plătită de copii, dintre care mulți poate că încă nici nu s-au născut.

„Nu este greu să scoți din buzunarele românilor miliarde de lei, pentru a plăti creditorilor dobânzile uriașe. Greu este ca o guvernare responsabilă să profite de momentul economic favorabil prin care trece România și UE și să facă din creșterea economică un motor pentru investiții și pentru creșterea reală a veniturilor populației. Greu este să aduci în țară banii europeni, miliardele de euro care stau nefolosiți, și să pui în practică proiectele de autostrăzi, căi ferate, spitale regionale, aeroporturi și multe altele, care chiar ne-ar face să arătăm și noi ca un stat membru al UE de zece ani. Dar, atâta poate PSD-ALDE. În loc să întindă mâna să ia banii gratuiți de la UE, ne împrumută pentru zeci de ani de acum încolo”, a conchis Ioan Bălan. (N.B.)


Intră acum și în grupul de