Mai repede decât Ministerul Educației, PSD Suceava îi răspunde deputatului PNL Ioan Bălan că problema asigurării de microbuze școlare a fost rezolvată printr-o ordonanță de guvern


Intră acum și în grupul de

PSD Suceava a răspuns, sâmbătă, deputatului PNL Ioan Bălan care a acuzat Guvernul că elevii suceveni nu au suficiente microbuze școlare, iar mulți dintre ei sunt nevoiți să meargă pe jos și chiar câte 10 kilometri zilnic pentru a ajunge la școală. Totodată, deputatul liberal sucevean a prezentat în interpelare existența unor probleme majore cum ar fi starea tehnică precară a mijloacelor de transport, inspecții tehnice periodice expirate pentru multe dintre acestea, lipsa  asigurărilor de răspundere civilă auto obligatorie și, în multe cazuri, lipsa atestatului de competență profesională pentru conducătorii auto.

Astfel, într-un comunicat de presă al PSD Suceava, se arată că dacă, în aceste zile, societatea românească, mass-media românească, rețelele de socializare sunt cvasi-dedicate subiectului referendumului aflat în derulare, parlamentarii liberali suceveni au alte preocupări – fapt anticipat deja, iar deși unii dintre ei au votat și și-au îndrumat alegătorii să participe la vot, în fapt dumnealor sunt preocupați de promovarea în media suceveană a unor subiecte care nu au nimic în comun cu adevărul.

PSD Suceava se referă la deputatul liberal sucevean, Ioan Bălan, care acuză guvernul PSD-ALDE de neimplicare în asigurarea microbuzelor școlare pentru elevii din zonele izolate.

„Domnul deputat, dacă s-ar fi informat, ar fi aflat că în data de 08.06.2018 Guvernul PSD- ALDE a emis Ordonanța de Urgență 461 prin care se stabilește cadrul instituțional pentru participarea Ministerului Dezvoltării la pregătirea unor proiecte, cu finanțare europeană (POR 2014-2020), ce au ca scop dotarea unităților administrativ-teritoriale cu mijloace de transport public local și de transport elevi”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, proiectul de lege pentru aprobarea acestei OUG a fost adoptat în Senat pe data de 17.09.2018, iar în data de 4.10.2018 a fost supus avizării comisilor de specialitate din Camera Deputaților, urmând să fie dezbătut în plen.

„Deci îl informăm pe dl. deputat că problema este rezolvată”, se subliniază în comunicat.

PSD Suceava îi reamintește deputatului sucevean că furnizarea microbuzelor școlare a constituit o preocupare constantă pentru guvernarea social-democrată, iar în perioada 2013-2015, aproape 2000 de microbuze școlare au fost achiziționate de guvernul social-democrat și arondate localităților din România și 98 de microbuze au fost donate Republicii Moldova.

”I-am recomanda domnului deputat să se informeze înainte de a se exprima asupra unui  domeniu mai ales dacă acest domeniu nu se află în sfera sa de cunoaștere”, conchide PSD Suceava.

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a adresat o interpelare ministrului interimar al Educației, Rovana Plumb, privind situația programului național de microbuze școlare.

Deputatul cere ministrului să precizeze care este deficitul de microbuze școlare înregistrat la începutul anului școlar 2018/2019, atât la nivel național, cât și la nivelul județului Suceava și când va demara o procedură de licitație privind achiziția de microbuze școlare care să fie predate programului de transport pentru elevi, către administrațiile publice locale.

 

„În condițiile în care dotarea serviciilor de urgență cu ambulanțe noi se realizează în baza finanțărilor europene nerambursabile, de ce nu se utilizează fondurile europene disponibile în cadrul financiar 2014-2020 pentru achiziția de microbuze pentru transportul elevilor?”, întreabă deputatul sucevean.

El mai arată că programul transportului școlarilor este o politică națională prevăzută în Legea educației naționale și cere Ministerul Educației Naționale să spună de ce nu preia toate costurile asociate acestui program în bugetul Ministerului: carburanții necesari, costurile de întreținere ale microbuzele, salariile conducătorilor auto.

 

„Solicit precizări privind modul în care Ministerul Educației Naționale a ținut cont de observațiile și recomandările formulate de Avocatul Poporului, în special cele privitoare la posibilitatea redeschiderii claselor școlare/preșcolare, în localitățile de domiciliu”, mai cere Ioan Bălan. (T.B.)


Intră acum și în grupul de