Cușnir în dezacord cu propunerea de PUZ pentru un bloc cu șapte etaje lângă Patinoar: Prin acest proiect se „îngroapă” și ceea ce a mai rămas din Patinoarul Artificial Suceava

Președintele organizației municipale PSD Suceava, consilierul județean Dan Ioan Cușnir, a anunțat, luni, că este în dezacord cu propunerea de Plan Urbanistic Zonal pentru construirea unui bloc cu șapte etaje în apropierea Patinoarului Articficial Suceava.

El arată într-un comunicat de presă că primarul Ion  Lungu a avut mai multe ocazii să distrugă Suceava din punct de vedere urbanistic și peisagistic și că nu a ratat nici una și că va mai face o încercare, joi, 25.10.2018  în ședința de Consiliu Local, ședința în care va solicita aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru regimul de înălțime Demisol+Parter+Mezanin+7 etaje, pe strada Universității, lângă Patinoar, în fața Bisericii Sfântul Nicolae pe Rit Vechi.

Cușnir susține că în zona respectivă regimul de înălțime este P+4 etaje, iar în Planul Urbanistic General destinația prevăzută pentru această parcelă este „zonă parcuri, amenajări sportive, plantații aliniament, spațiu verde”.

El precizează că se pare că în acest caz problemele sunt mai complexe și nu doar de tip urbanistic și vizual.

Astfel, potrivit lui Cușnir, în proiectul de Hotărâre de Consiliu Local, dar și în Certificatul de Urbanism se face referire  la un „bloc de locuințe colective”, iar din documentație reiese că la parter și mezanin vor fi spații comerciale și birouri, dar că nu s-a solicitat acordul vecinilor respectiv Parohia Sfântul Nicolae pe Rit Vechi și nu s-a prezentat studiul de însorire /umbrire întocmit de un expert.

Totodată, el susține că nu se precizează unde vor fi amplasate buncarele pentru gunoi menajer și nici nu se specifică dacă se respectă distanță de 3 m impusă de ACET Suceava dintre fundația blocului și orice conducta de apă care duce în Cartierul G. Enescu, Patinoarul Suceava și Parohia Sf. Nicolae.

„Cel mai revoltător este faptul că prin aprobarea acestui proiect imobiliar se va distruge actuala alee pietonală care permite accesul la Patinoar și la Parohia sf. Nicolae. Din proiect rezultă că accesul auto la spațiile comerciale și la locuințe se va face exact pe aleea pe care copiii intrau în Patinoar. De ani de zile Ion Lungu promite acoperirea patinoarului, dar în realitate le distruge copiilor și accesul spre patinoar. Pentru a satisface dorințele unui dezvoltator imobiliar, Lungu, Harșovschi și PNL-ul „îngroapă” și ceea ce a mai rămas din Patinoarul Artificial Suceava”, a menționat Cușnir.

El adaugă că Suceava, de 14 ani nu are un arhitect șef care să imprime orașului o viziune, iar fiecare construiește unde vrea, ce vrea și cum vrea și că de 14 ani Suceava nu are o viziune urbanistică și peisagistică.

„Toate acestea au fost posibile deoarece Suceava este condusă de 14 ani de niște incompetenți iar incompetența în administrație duce întotdeauna la impotența administrativă. Conducerea Primăriei  Sucevei este impotenta din punct de vedere administrativ.  Din același motiv  Departamentul Urbanism din cadrul Primăriei a devenit nefuncțional. Suceava are nevoie de Ordine și Progres. Suceava trebuie să fie condusă de către o echipa care înțelege ce înseamnă să faci „Totul pentru Suceava!””, a conchis Dan Ioan Cușnir. (N.B.)