Senatorul Virginel Iordache: Noile date ale execuției bugetare atestă echilibrul macroeconomic și reconfirmă performanțele financiar-bugetare

Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a anunțat că noile date privind execuția bugetară la finalul lunii septembrie 2018 atestă echilibrul macroeconomic și reconfirmă performanțele financiar-bugetare.

Virginel Iordache a arătat că în primele nouă luni ale acestui an investițiile au fost cu 25,7% mai mari față de anul trecut și au ajuns la 15,2 miliarde lei, iar în economia țării au intrat cu 20% mai multe fonduri europene decât anul trecut – 9,4 miliarde lei, în contul plăților efectuate.

De asemenea, senatorul sucevean a menționat că o influență importantă în cheltuielile bugetare o au creșterile consistente de salarii din educație și sănătate acordate începând cu 1 martie, dar și majorările succesive ale punctului de pensie -1000 de lei, de la 1 iulie 2017, respectiv la 1100 lei, de la 1 iulie 2018, ori a indemnizaţiei sociale 520 lei la 640 lei.

„Este evident ca după nouă luni de execuție bugetară nu există riscul nerespectării obiectivului de 3% deficit anual, dat fiind realitatea că la sfârșitul lunii septembrie acesta era de 1,77% din PIB. Dacă s-ar aplica aritmetic media lunară a deficitului înregistrat până acum, la sfârșit România ar avea un deficit de numai 2,36%, adică semnificativ mai puțin decât ținta asumată de 3%”, a spus Virginel Iordache.

Acesta a mai arătat că veniturile bugetare pentru ianuarie-septembrie, de 205 miliarde lei, sunt cu 13,6% mai mari decât anul trecut, fiind creșteri la încasările din contribuțiile de asigurări (+37,3%) și din veniturile nefiscale (+19,4%), iar TVA se colectează mai bine (+9%) și au ajuns la 42,4 miliarde lei pe primele nouă luni ale anului în curs.

Totodată, senatorul sucevean a precizat că au crescut și veniturile din accize cu 7,9%, iar cheltuielile bugetului general consolidat au ajuns la 221,7 miliarde lei, cu 18,4% mai mari, determinate preponderent de majorările salariale.

Mai mult, Virginel Iordache a menționat că în primele nouă luni ale anului cheltuielile pentru investiții – 15,2 miliarde de lei – au fost mai mari cu 25,7% decât anul trecut, fapt care atestă traspunerea în realitate a acestei priorități asumate explicit.

Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a subliniat că datele prezentate demonstrează atenția acordată investițiilor, absorbției fondurilor europene și îndeplinirii angajamentelor de a crește veniturile populației.

(M.T.)