Băișanu explică de ce ALDE susține revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin: Primarul trebuie să fie obțină peste 50 la sută din voturi. Acum se poate să ajungi primar și cu 5 la sută din voturi


Intră acum și în grupul de

Președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, a declarat, joi, într-o conferință de presă că ALDE susține proiectul legii potrivit căruia se revine la alegerea primarilor în două tururi de scrutin pentru că este nevoie ca primarul ales să fie reprezentativ și pentru că democrația se face cu majorități.

„Noi cei de la ALDE am votat ca alegerile primarilor să se facă din două tururi. Lucru zic eu binevenit într-o democrație reală. Până acum, așa cum e legea pervertită de ceva vreme, poți ieși primar cu 5 la sută, cu 10 la sută și cu 18 la sută din voturile marii majorități a populației unei comunități”, a spus deputatul sucevean.

El a exemplificat cu situația din municipiul Suceava unde primarul Ion Lungu a fost votat de 1,8 din 10 suceveni în timp ce iar 8,2 dintre ei nu l-au votat.

Băișanu susține că această situație nu mai e democrație și nu mai există reprezentativitatea de care are nevoie un ales local.

„Din acest motiv e nevoie ca primarul să fie  votat din două tururi și să obțină minim 51 la sută din voturile cetățenilor”, a declarat deputatul ALDE.

El a menționat că PSD și PNL au tot interesul să-și conserve, cu un număr mic de voturi, numărul primarilor pe care îi au și că nu susțin revenirea la fosta formă a legii.

„Sper să revenim la normalitate, așa cum s-a revenit și la alegerea președintelui Consiliului Județean care nu e mai e făcută direct ci de consilierii județeni. Va fi un lucru benefic pentru România pentru că revenim la democrația reală, la reprezentativitate de peste 50 la sută. Democrația este atunci când mai mult de jumătate hotărăște”, a spus Băișanu. (T.B.)

 


Intră acum și în grupul de