Ministerul pentru Mediul de Afaceri ține la secret ce firme străine vor să facă mari investiții străine în județe din Moldova și Bucovina. Deputatul Ioan Bălan a cerut un singur nume de firmă cu care se negociază pentru că de doi ani i se spune că este confidențial și nu a văzut nicio investiție


Intră acum și în grupul de

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a evitat să răspundă deputatului PNL de Suceava Ioan Bălan privind numărul de investitori străini de mari dimensiuni cu care se află în discuții directe pentru a demara investiții industriale de mari dimensiuni în Regiunea de Nord-Est motivând că sunt date secrete.

Ministerul recunoaște că anul trecut, în regiunea Nord Est, au fost atrase doar 2,2 la sută din investițiile străine directe, reprezentând 1,68 de milioane de euro.

În răspuns se arată că un domeniu prioritar pentru activitatea  Ministerului pentru  Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat reprezintă creșterea semificativă a volumului investițiilor străine în România prin accelerarea atragerii de noi investiții și prin asistența investitorilor existenți și potențiali.

Ministerul citează un raport al BNR privind lnvestițiile Străine Directe în Romania, în anul 2017 în care se arată că în Regiunea Nord-Est s-a atras un volum de 2,2% din valoarea totală a soldului ISD la 31 decembrie 2017, contribuind cu 1,686 milioane euro la valoarea totală a ISD.

Totodată, se arată că în ceea ce privește numărul de întreprinderi inovatoare 2014-2016, Regiunea Nord-Est a ocupat locul doi cu 13,8% întreprinderi inovative, depășind nivelul național și că în această regiune s-au înregistrat cele mai multe IMM-uri inovatoare care au primit finanțare publică (3,4%), iar în anul 2017, Regiunea Nord-Est a ocupat locul trei după valoarea producției agricole, din cele opt regiuni de dezvoltare.

În răspuns, acest minister prezintă principalele companii cu capital străin din Regiunea Nord-Est, iar în județul Suceava top 5 este următorul:

În ceea ce privește investițiile care ar urma să fie făcute în zonă, Ministerul arată că datele sunt secrete.

„Portofoliul InvestRomania cuprinde o serie de proiecte de investiții aflate în diferite stadii de implementare. Din motive de confidențiale nu vă putem furniza detalii suplimentare, acestea urmând a fi făcute publice pe măsură ce vom primi acceptul investitorilor”, se arată în răspuns.

Deputatul Ioan Bălan a cerut în Parlament, ministrului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, explicații privind investiții străine directe atrase în regiunea nord-est, arătând că dacă niciun mare investitor străin nu a deschis o afacere, în schimb, din cauza guvernării dezastruoase, în ultimii doi ani, antreprenori români au închis sau și-au relocat afacerile în zone cu infrastructură modernă.

 

„Majoritatea regiunilor de dezvoltare din România au beneficiat de avantajele competitive ale locării unor investiții străine importante, care au generat zeci de mii de locuri de muncă bine plătite, atât direct, cât și pe orizontală și au produs venituri suplimentare la bugetele administrației publice locale. Renault la Pitești, Ford la Craiova, Daimler la Sebeș și lista poate continua, reprezintă numai câteva exemple de investiții străine directe, care au generat dezvoltarea zonelor în care s-au localizat”, a arătat deputatul Ioan Bălan.

 

El îi amintește ministrului că predecesorii acestuia la acest portofoliu au promis constant că în Regiunea Moldovei și a Bucovinei se vor instala investitori europeni sau americani de mari dimensiuni, care vor genera o explozie a Produsului Intern Brut local.

„Vrând să dea o notă de confidențialitate, foștii miniștri ai mediului de afaceri s-au prefăcut că nu pot da mai multe detalii despre investiții, căci până nu se încheie negocierile, nu se poate face public niciun detaliu. Evident că toate au fost doar minciuni bine șlefuite, iar investițiile industriale în cea mai săracă regiune a Uniunii Europene nu au apărut nici până astăzi”, menționează deputatul sucevean.

 

Ioan Bălan spune că spre deosebire de foștii miniștri, actualul ministru nici nu a promis nimic și nici nu a demarat vreun proces concret, în acest sens.

„Mai mult decât atât, din cauza modului defectuos de guvernare, în ultimii doi ani chiar și investitorii români au avut de suferit, unii închizând afacerile, iar alții relocându-le către zone cu infrastructură modernă de transport și comunicații”, a arătat deputatul liberal.

 

Ținând cont de angajamentele asumate de PSD și ALDE în programul de guvernare, prin care s-a promis românilor din Moldova politici de reindustrializarea a zonei și de atragere a unor investiții strategice de mari dimensiuni, Ioan Bălan cere ministrului să precizeze numele unui singur investitor străin de mari dimensiuni care s-a instalat în Regiunea de Nord-Est a României, în ultimii doi ani, ca urmare a acțiunilor și negocierilor directe ale Guvernului și care a generat minimum 500 de locuri de muncă și investiții reale de cel puțin 50 mil. de euro.

Ioan Bălan mai cere ca, în baza obiectivelor asumate prin programul de guvernare, ministrul să precizeze ce măsuri întreprinde în următorul an pentru ”reindustrializarea” Moldovei și Bucovinei, în condițiile în care este provincia istorică cu cea mai slabă dezvoltare industrială din țară și cu cel mai mic PIB/locuitor.

 

„Vă solicit să precizați cu câți investitori străini de mari dimensiuni vă aflați în discuții directe pentru a demara investiții industriale de mari dimensiuni în Regiunea de Nord-Est și care este stadiul negocierilor. Vă solicit să oferiți măcar numele unui singur investitor de mari dimensiuni, care va investi masiv în această regiune, în următoarele 6-12 luni”, a mai cerut deputatul sucevean.(T.B.)


Intră acum și în grupul de