Deputatul sucevean liberal Dumitru Mihalescul îngrijorat de situația nou-născuților din spitalele din țară după situația gravă depistată la Maternitatea Giulești. El întreabă ministrul Sănătății ce investiții au fost făcute pentru a se elimina infecțiile intraspitalicești și crede că este rușinos ca spitalele să aștepe sprijinul unor asociații umanitare

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul și-a exprimat îngrijorarea față de situația din spitalele din țară în special în legătură cu maternitățile în condițiile în care mortalitatea infantilă din România plasează țara pe primul loc în Uniunea Europeană.

„România nu a coborât nici astăzi de pe nefericitul loc I din Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, în special pentru copiii cu vârste sub 2 ani. O cauză principală a mortalităţii infantile o reprezintă dotarea precară a secţiilor de neonatologie din aproape toată ţara, care nu dispun nici de incubatoare, nici de aparatură modernă de bază”, a spus Mihalescul.

Deputatul liberal sucevean consideră că este ruşinos ca într-o perioadă de creştere economică, în care bugetul dispune de resurse suplimentare, Guvernul să aştepte ca organizaţii non-guvernamentale de tipul „Salvaţi copiii” să doteze maternităţile cu aparatură de bază.

„ Mai mult decât atât, pe lângă faptul că investiţii în aparatură nu s-au realizat, nici investiţii pentru reabilitarea spaţiilor nu s-au finanţat, tocmai în vederea eliminării infecţiilor nosocomiale. Cazul halucinant al maternităţii Giuleşti, unde aproape toţi nou-născuţii s-au îmbolnăvit din cauza condiţiilor improprii din spital, a ajuns în spaţiul public pentru că a fost depistat de mass-media. Îmi manifest, însă, serioase îngrijorări, că asemenea situaţii s-ar putea întâmpla şi în alte secţii de neonatologie din ţară”, spus Mihalescul.

El arată că dacă nu poate reproşa direct ministrului calitatea managementului dintr-o unitate spitalicească, poate însă să pună serioase întrebări în legătură cu programul investiţional susţinut de Ministerul Sănătăţii.

De aceea, deputatul sucevean cere ministrului să precizeze câte maternităţi sau secţii de neonatologie din sistemul de stat au fost modernizate în România în ultimii 2 ani și care este valoarea totală a investiţiilor realizate în anii 2017-2018, dar și câte echipamente specifice (incubatoare, aparate ecograf) au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru dotarea maternităţilor şi câte echipamente au fost donate de ONG-uri

Totodată, Mihalescul cere să i se spună câte secţii au fost reabilitate de la zero, astfel încât să se poată elimina infecţiile intraspitaliceşti și să se precizeze care este intervalul de timp la care personalul medical din secţiile de neonatologie este testat pentru a nu fi purtător de diverşi viruşi sau stafilococi. (T.B.)