Deputatul Dumitru Mihalescul îl întreabă pe ministrul Finanțelor dacă renunță la TVA Split după ce Comisia Europeană a constatat că acesta contravine prevederilor comunitare: Introducerea Split TVA în România nu a generat venituri mai mari la buget, ci doar costuri suplimentare pentru agenții economici


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, a solicitat ministrului de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, să spună dacă va renunța la plata defalcată a TVA după ce Comisia Europeană a constatat că aceasta încalcă prevederile comunitare, iar deputatul a menționat că aceasta a adus doar costuri suplimentare pentru agenții economici și nu a generat venituri mai mari la buget.

„În data de 8 noiembrie 2018, Comisia Europeană a constatat că implementarea de către Guvernul României a mecanismului de plată defalcată a TVA contravine în mod flagrant prevederilor comunitare în materie, în special prevederilor Directivei 2006/112/CE a Consiliului) și libertății de a presta servicii prevăzute de articolul 56 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene. În aceeași zi, Comisia a notificat Guvernul asupra acestei decizii și a impus măsură privind renunțarea la acest mecanism, cunoscut în mediul de afaceri din România ca ”Split TVA”. Mai mult decât atât, introducerea Split TVA în România nu a generat venituri mai mari la buget, ci doar costuri suplimentare pentru agenții economici. Este și motivul pentru care, domnia voastră, înainte a fi învestit în funcția de ministru al finanțelor, nu susțineați această măsură birocratică, cu eficiență dovedidă a fi egală cu zero”, a transmis Dumitru Mihalescul.

El a arătat că ținând cont că acțiunile Comisiei Europene reprezintă doar demersuri premergătoare declanșării procedurii de infringement și luând în considerare că O.G. 23/2017 a fost deja adoptată de Parlament, în ciuda protestelor venite din partea opoziției, cere ministrului să spună dacă în vederea evitării procedurii de infringement, intenționează să elimine, începând cu data de 1 ianuarie 2019, mecanismul de plată defalcată a TVA.

„Vă solicit să precizați câți agenți economici au fost înrolați în acest mecanism în anul 2018 (voluntar sau ca efect al legii) și care au fost sumele suplimentare încasate la buget, deși cunoaștem cu toții că este foarte greu de evidențiat în structura veniturilor bugetare eventualul efect pozitiv”, mai solicită deputatul liberal sucevean.(T.B.)


Intră acum și în grupul de