Fost eurodeputat sucevean despre situația din Marea Britanie: Un Brexit fără acord este rău pentru sucevenii din Marea Britanie. Amânarea Brexit-ului până în luna iulie ar putea fi începutul pentru menținerea Marii Britanii în UE


Intră acum și în grupul de

Fostul eurodeputat de Suceava Cătălin Nechifor, deputat Pro România,  a comentat, luni, pentru News Bucovina, situația în care se află zeci de mii de suceveni care trăiesc și muncesc în Marea Britanie în contextul în care nu s-a ajuns la un acord pentru Brexit, respectiv pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Nechifor a spus că, după opinia sa, un Brexit fără un acord nu este în avantajul sucevenilor aflați în Marea Britanie și consideră că măsura de amânare a Brexit-ului până în luna iulie, luată în calcul dacă, marți, Camera Comunelor respinge acordul, ar putea avea mai multe consecințe decât se văd la prima vedere.

El a explicat că în cazul în care Marea Britanie va fi în luna mai parte a Uniunii Europene, atunci ar trebui ca și această țară să aibă candidați la alegerile europarlamentare.

„Un vot acordat pentru alegerile europarlamentare din partea electoratului din Marea Britanie va însemna că aceasta își trimite reprezentanți pentru cinci ani în legislativul european, ceea ce poate fi considerată o voință populară pentru menținerea țării în Uniunea Europeană”, a spus Nechifor.

El nu a putut spune dacă acest scenariu se va valida, dar consideră că este una dintre căile cele mai bune de evitare a Brexit-ului în condițiile în care Marea Britanie nu-și permite, financiar, să părăsească blocul comunitar.

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, Uniunea Europeană pregăteşte posibilitatea amânării până în iulie a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, în contextul în care Acordul Brexit riscă să fie respins de Parlamentul britanic.

Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, termen considerat improbabil în condițiile în care Guvernul britanic nu are susținea Camerei Comunelor în ceea ce privește Acordul de ieșire din UE.

În aceste condiții se discută despre o prelungire tehnică a ieșirii Marii Britanii din UE până în luna iulie, situație în care Marea Britanie va participa ca membru al UE la alegerile europarlamentare.  (T.B.)


Intră acum și în grupul de