Nechifor îi transmite lui Flutur că, oricâte semnături ar aduna, Guvernul PSD-ALDE nu va face autostrada Iași-Tg. Mureș așa cum nu a făcut nici drumul expres de la București spre Suceava ce trebuia realizat în perioada 2016-2020. El îl îndeamnă să sprijine proiectul Autostrăzii Nordului, Suceava-Satu Mare, care este un proiect viabil


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a declarat, luni, că actuala guvernare PSD-ALDE nu a făcut nimic din ceea ce prevede Master Planul de Transport pentru perioada 2016-2020, respectiv porțiunea Ungheni-Tg. Neamț din autostrada Iași-Târgu Mureș și nici porțiunea Ploiești-Buzău-Pașcani din drumul expres București-Suceava-Siret.

El i-a transmis lui Gheorghe Flutur că, oricâte semnături ar aduna, Guvernul PSD-ALDE nu va implementa legea votată în Parlament pentru că deja au trecut cele 30 de zile și Guvernul nu a făcut nimic din ceea ce prevede această lege.

„Am luat act de apelul domniei sale pentru clasa politică suceveană pentru a se ralia la dorința de a avea autostradă”, a spus Nechifor și s-a întrebat ce ar mai fi de făcut în condițiile în care legea a fost adoptată de Parlament și promulgată de Klaus Iohannis iar Guvernul este obligat ca în termen de 30 de zile să pună în operă această procedură de proiectate, licitații și execuție, titularul fiind Ministerul Transporturilor.

„Dacă avem lege nu-i tocmeală. Dublat ca realizare, la nivelul Comisiei Europene, prin vocea comisarului european Corina Crețu această autostradă are și finanțare europeană. Nu văd care e problema”, a spus Nechifor.

El a arătat că știm cu toții că Guvernul și Ministerul Transporturilor nu vor să construiască această autostradă și crede că singura variantă de lucru serioasă este înlocuirea Guvernului, fie prin moțiune, fie în urma alegerilor parlamentare.

Nechifor a declarat că actualul Guvern PSD-ALDE nu va face această autostradă pentru că nu a făcut nimic în ceea ce privește investiții pe autostrăzi și drumuri expres arătând că potrivit Master Planului General de Transport al României pentru perioada de implementare 2014-2020 ar fi trebuit finalizat tronsonul Ungheni-Tg. Neamț al autostrăzii Iași-Tg. Mureș și ar fi trebuit finalizate și tronsoanele de la Ploiești la Pașcani din drumul expres București-Suceava-Siret.

„Suntem în 2019, dar nu s-a început încă nimic din perspectiva proiectelor tehnice, nu avem nicio rută, niciun traseu, nicio expropiere sau nici măcar o cumpărare de teren de către cei inițiați. Iată că această hartă pe care Guvernul României este obligat să o ducă la îndeplinire există doar în carioci, doar în virtual”, a spus Nechifor.

Deputatul de Suceava al Pro România a spus că îi cere președintelui PNL Suceava, Gheorghe Flutur, să se alăture celor 65 de parlamentari care au semnat proiectul legii Autostrăzii Nordului care pornește din Suceava și trece prin Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și apoi prin apropierea municipiului Bistrița și de acolo spre Baia Mare-Satu Mare și Petea.

„Considerăm că este o propunere viabilă. Este mai scurt acest traseu din Suceava către frontiera de vest cu circa 140 de kilometri. Ca să ajungi pe autostradă nu mai faci nimic: urci pur și simplu pe autostradă -nu ca în varianta autostrăzii de sud- pentru că trece prin Suceava, Bălăceana, Ciprian Porumbescu, prin Frasin prin Vama prin Iacovbeni, zona Coșna și mai departe spre Ilve”, a spus Nechifor care a menționat că acest traseu este chiar prin județul Suceava și asta ar însemna o dezvoltare mai importantă.

Nechifor a spus că a luat foarte în serios proiectul lui Gheorghe Flutur și consideră că și acest proiect este foarte serios.

„M-aș fi așteptat ca domnul Flutur să vină să ne arate cu carioca ce a făcut până acum pentru că au trecut trei ani de mandat și la domnia sa și la domnul Stan și chiar vreau să-i rog să ne prezinte ce au făcut cei care sunt la guvernarea locală, domnul Flutur, domnul Lungu, dar și cei care sunt la guvernarea centrală și ar fi de menționat domnul Stan. Vreau să știu pentru că nu prea am văzut lucrări în domeniu, mai ales pe infrastructuri mari”, a spus deputatul sucevean.

Totodată, Nechifor a spus că poate că ar fi necesar să se strângă semnături pentru realizarea drumului de legătură între Iași și Suceava, proiect pe care l-a realizat împreună cu liberalul Cristian Adomniței, când ambii erau președinți de consilii județene.

„Am predat în 2016 un proiect la cheie pentru a fi finanțat prin POR, acest drum de legătură între Iași și Suceava care are o lungime de 170 de kilometri, care are o valoare semnificativă, de circa 80 de milioane de euro și depășește cu mult și numărul de kilometri și valoarea tuturor proiectelor care sunt gândite pentru viitor de Consiliul Județean”, a precizat Nechifor.

Liderul Pro România a subliniat că dacă tot nu s-a făcut nimic în ultimii trei ani în domeniul infrastructurii rutiere ar fi bine dacă ar fi capacitați și cei din Botoșani care s-ar putea racorda foarte ușor la Autostrada Nordului, la fel și cei din Iași, pentru care această rută este mai scurtă decât prin Ditrău-Tg. Mureș.

„S-a spus foarte clar că varianta propusă inițial, Iași-Tg. Mureș costă și foarte mult. E vorba de foarte multe zone montane de altitudine care sunt greu de traversat spre comparație cu ceea ce am propus noi, iar din studiile existente reiese o valoare semnificativ mai mică decât Iași-Tg. Mureș”, a spus Nechifor.

El a mai arătat că Autostrada Nordului are și corespondent în Ungaria unde autostrada M3 este foarte aproape de Petea, de Satu Mare în timp ce cealaltă variantă de autostradă este mai lungă și are și un traseu sinuos. (T.B.)

conferinta de presa

Pro-Romania, filiala Suceava, conferinta de presa

Gepostet von NewsBucovina.ro am Sonntag, 20. Januar 2019

Intră acum și în grupul de