Luminița Chihăi: Începem anul 2019 cum nu se poate mai prost din punct de vedere economic. Cursul euro este la maxim istoric, rata inflației este între cele mai mari din Europa și se anunță și recesiune. Ne așteptăm la lucruri destul de grave


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele pe probleme fiscale al Pro România Suceava, expertul contabil Luminița Chihăi, a declarat, luni, că anul 2019 începe cum nu se poate mai prost din punct de vedere economic, subliniind că singura constantă este că totul se schimbă în ceea ce privește măsurile fiscale adoptate de guvern.

Chihăi a spus într-o conferință de presă, că anul 2018 a fost un an cu multe măsuri adoptate care nu au fost benefice pentru mediul de afaceri și pentru români și că au efecte greu de anticipat și cu note de plată greu de dus.

„Singura constantă din România a fost că totul se schimbă”, a spus economistul sucevean care a arătat că la finalul anului trecut a fost emisă și OUG 214/2018 care a bulversat din nou mediul de afaceri pentru că sunt atinse multe sectoare de activitate.

Potrivit acesteia, nu este clar cum se vor majora salariile în domeniul construcțiilor, așa cum se prevede în ordonanță, la care se adugă și taxa pe activele bancare, așa zisa taxă pe lăcomie, plus modificări în domeniul energetic, jocuri de noroc.

„Suntem în România și știm foarte bine că toate aceste taxe se vor regăsi în comisioanele bancare, în ratele creditelor, creditarea își va domoli ritmul, iar până la urmă și guvernanții se vor finanța cu costuri mult mai mari”, a spus Chihăi.

Ea a adăugat că se incepe anul în acest context, dar și fără buget de stat și crede că s-a ajuns în această situație pentru că este greu de atins deficitul bugetar de 2,95 la sută asumat de Guvern.

„Avem probleme în a fundamenta bugetul pentru că se anunță o recesiune. O recunosc toate organismele internaționale. Nu știm când va fi, că va fi în 2019 sau în 2020, cert este că, cu măsurile luate în prezent, în România va fi mai repede decât în restul Europei”, a spus vicepreședintele Pro România Suceava.

Ea a estimat că în 2019 rata inflației va avea un ritm de creștere mai mic, dar a subliniat că în 2018 a fost una dintre cele mai mari rate de inflație față de media europeană și față de celelalte state, iar ritmul de creștere a PIB va fi greu de estimat și nu va mai fi la fel ca în 2018, iar cursul euro este în creștere, la maxim istoric la 4,7 lei.

„Situația din punct de vedere economic nu este foarte roz. Se vede și în clasamentele internaționale care depunctează România și care a pierdut șapte locuri față de 2017 privind mediul de afaceri favorabil”, a spus Chihăi.

Ea a mai arătat că pensionarii nu vor avea creștere a pensiilor cel puțin până la 1 septembrie, iar bugetarii au creșteri salariale nebugetate.

conferinta de presa

Pro-Romania, filiala Suceava, conferinta de presa

Gepostet von NewsBucovina.ro am Sonntag, 20. Januar 2019

„Ne așteptăm la lucruri destul de grave”, a conchis vicepreședintele Pro România Suceava.  


Intră acum și în grupul de