Angelica Fădor: În al treilea an al guvernării, PSD-ALDE continuă să blocheze orice investiție. Nici până acum nu există un proiect de buget pentru 2019


Intră acum și în grupul de

Secretarul Comisiei de Administrație din Camera Deputaților, deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor, a acuzat, marți, coaliția de guvernare PSD-ALDE că și în 2019 nu se vor face investiții pentru dezvoltare pentru că bugetul de stat pentru anul în curs nu a fost încă elaborat de Guvern.

„E al treilea an când PSD-ALDE nu fac nimic pentru dezvoltare. După ce anii 2017 și 2018 au fost ratați, nivelul investițiilor fiind nesemnificativ, pentru anul 2019 se preconizează același dezastru marca PSD. Nici până acum nu a fost elaborat bugetul de stat pentru anul 2019, ceea ce înseamnă că, în cel mai bun caz, localitățile ar putea avea bugete aprobate abia spre sfârșitul lunii martie. Această situație va face ca toate licitațiile pentru execuția unor proiecte de dezvoltare să se finalizeze în pragul iernii, când nu se mai poate face nimic”, a spus Angelica Fădor.

Deputatul liberal sucevean s-a întrebat dacă PSD acționează deliberat pentru ca țara să nu se dezvolte sau este vorba pur și simplu despre incompetența guvernanților, apreciind că ambele situații sunt grave.

„Incompetența, lipsa de profesioniști, lipsa de viziune sunt acum la putere în guvernarea PSD-ALDE. Niciun proiect major nu a fost realizat din tot programul stufos de guvernare cu care Liviu Dragnea a păcălit electoratul”, a spus Fădor.

Ea a subliniat că anticipând lipsa de preocupare a Guvernului în ceea ce privește bunul mers al țării, PNL a prezentat încă de la începutul lunii decembrie a anului trecut, un proiect de buget alternativ, care furnizează soluții reale la cele mai importante probleme din România.

Astfel, bugetul propus de PNL stabilește pentru anul 2019 alocarea a minimum 6,5% din PIB pentru modernizarea țării prin investiții publice în autostrăzi, spitale, școli, universități, căi de comunicații,  stabilitate și predictibilitate financiară, astfel încât în România să poată îndeplini condițiile de aderare la moneda euro, stoparea cât mai rapidă a creșterii prețurilor, pentru a salva puterea de cumpărare a populației prin eliminarea supra-accizei la carburanți, prin eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă part-time sau prin eliminarea split TVA.

Totodată, PNL propune asigurarea unei descentralizări financiare reale a administrației publice locale prin alocarea a 100% din impozitul pe venit și 80% din redevențele miniere către unitățile administrativ-teritoriale, creșterea la 5% din PIB, în anul 2019 și la 6% din PIB în anul 2020, a alocărilor pentru sistemul național de educație și cercetare, creșterea graduală a transferurilor la Pilonul 2 de pensii, de la 3,75%, la 5% în anul 2019 și 6% în anul 2020, asigurarea sumelor pentru cofinanțare și acordarea de stimulente bugetare pentru administrațiile publice locale care implementează proiecte cu finanțare nerambursabilă, dar și majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 ianuarie 2019, în scopul creșterii puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice și pentru atenuarea creșterii prețurilor din ultimul an.

Deputatul liberal a arătat că între proiectele vizate de PNL pentru a fi finațate pentru anul 2019 se află Autostrada Moldovei, București-Suceava care ar face ca distanța să fie parcursă de la 9 ore la 4 ore; sau Autostrada Unirii prin care distanța parcursă astăzi de la Ungheni la Târgu Mureș în 7 ore se va reduce la 3 ore, începerea lucrărilor la cele trei spitale regionale noi și bine dotate, modernizarea a 4.000 de școli care funcționează cu toalete insalubre, fără apă curentă, fără săli de sport și fără materiale didactice.


Intră acum și în grupul de