Nechifor: România nu are nici acum buget de stat pentru că sunt probleme cu asigurarea finanțării cheltuielilor angajate.Credeți că Olguța Vasilescu a plecat de la Ministerul Muncii că nu mai avea ce face? Știe că acolo va bubui, că va fi prima sincopă majoră legată de finanțarea aparatului public de stat și a zonei de pensii


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, într-o conferință de presă că în prezent situația privind bugetul de stat pentru anul 2019 este încă neclară și că aceasta este determinată de faptul că sunt probleme în asigurarea finanțării cheltuielilor angajate.

El a arătat că la final de ianuarie țara nu are buget pentru anul 2019 și că există riscul ca să nu fie adoptat nici la final de februarie, mai ales că există și posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să întoarcă bugetul în Parlament pentru a fi rediscutat.

„Există un caz foarte defavorabil ca România, ca țară care conduce Consiliul UE, să nu aibă buget nici măcar în luna martie. Frica mea este legată de faptul că execuția pe anul anterior se închide în parametrii în care ar fi trebuit, programată, cu un deficit structural de sub 3 la sută. Frica mea este legată de faptul că nu au resurse financiare pentru a-și permite toate cheltuielile pe care le-au angajat, cele care decurg din împrumuturi, din programul de guvernare, din PNDL, alte axe de investiții”, a spus Nechifor.

El consideră că marea victorie anunțată de Darius Vâlcov la final de an 2018 că deficitul s-a închis la 2.95 la sută pe cash e de fapt e un lucru fals.

Liderul Pro România a menționat că foarte mulți bani din profiturile companiilor naționale au fost extrași, luați cu japca anul trecut, iar companiile de stat nu vor mai putea să-și facă investiții în acest an.

„Știu că foarte multe autorități publice locale și centrale au fost determinate să nu-și angajeze toate cheltuielie și astfel au coafat deficitul bugetar”, a mai spus Nechifor care a precizat că realitatea va ieși foarte curând la suprafață după ce Comisia Europeană va prezenta date despre deficitul bugetar structural.

„Planul ar fi ca pe 4 februarie să vină în Parlament cu bugetul, dar din păcate foarte coafat. În felul acesta nu păcălesc doar Comisia Europeană ci păcălesc și românii, păcălesc pe cei care își pun speranțe. Planul lui Dragnea, Dăncilă și a camarilei este ca totul să se joace în 2019. Nu-i mai interesează 2020 când deja foarte mulți spun că va fi criză. Îi intersează 2019 și vor juca pe o singură carte, atât la europarlamentare cât și la prezidențiale și văd deja din gura unor PSD-iști că Liviu Dragnea va candida la Președinție și vor face totul pentru asta. Nu-i mai interesează când vine criza și anul viitor vor tăia salarii, pensii, vor face foarte multe ajustări pe partea socială, economică. Am mai văzut filmul acesta și trebuie să facem ceva să nu se mai repete”, a declarat deputatul sucevean.

El a arătat că este nevoie de predictibilitate ca oamenii să fie siguri că pot să-și ia pensia sau că li se plătesc salariile.

„Credeți că Olguța Vasilescu a plecat de la Ministerul Muncii așa că nu mai avea ce face? A plecat de la minister știind clar că acolo va bubui, că acolo va fi prima sincopă majoră legată de finanțarea aparatului public de stat și a zonei de pensii”, a mai spus Nechifor.


Intră acum și în grupul de