Dan Ioan Cușnir, analiză despre situația actuală a municipiului Suceava: Procesul de depopulare se agravează anual și orașul se degradează fără semne de revenire. Consolidarea administrativă este singura soluție.

Liderul organizației municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir, a realizat o analiză succintă a situației actuale a municipiului Suceava și constată că procesul de depopulare se agravează anual și orașul se degradează fără semne de revenire, iar singura soluție viabilă ar fi consolidarea administrativă.

Potrivit acestuia, calitatea serviciilor și corectitudinea gestionării instituțiilor fac diferența dintre o administrație eficienta și una falimentară.

„Serviciul public de calitate înseamnă să servești comunitatea fără să aștepți o recompensă specială și să nu te comporți ca un stăpân al orașului, ci ca un lider”, arată Cușnir pe pagina sa de socializare.

El consideră că administratorii orașului (primarul, viceprimarii, aparatul de specialitate) trebuie să creeze un cadru necesar dezvoltării și să facă investiții, după o viziune concentrată pe calitatea vieții cetățenilor.

„Pentru a dezvolta eficient și durabil un oraș, sunt necesare două direcții: infrastructură și educație. Orice altceva e o consecință a acestora”, susține liderul organizației municipale PSD Suceava.

Cușnir adaugă că la capitolul infrastructură sunt multe aspecte pe care o administrație eficientă trebuie le considere, de la parcuri, infrastructură culturală și educațională, la cea rutieră – inclusiv calitatea drumurilor si locurile de parcare, utilități, management deșeuri, atât pentru sectorul rezidențial cât și pentru mediul de afaceri.

„Un singur lucru este cert, dezvoltarea urmează infrastructura, nu invers. Mai exact, nu construim case în câmp și apoi ne chinuim să improvizăm o soluție de canalizare, să reparăm un drum subdimensionat care generează frustrare din cauza asfaltului care nu se mai materializează. Planificăm, anticipăm, construim infrastructura de bază și mediul de afaceri va construi”, a apreciat liderul social-democrat sucevean.

„Ce s-a întâmplat în Suceava în ultimii 15 ani? Au condus oameni fără educație consistentă și fără un parcurs profesional credibil. În loc să fie preocupați de cei doi piloni care duc la dezvoltare durabilă, infrastructură și educație, și-au ocupat agenda cu beculețe colorate, fanfare și folclor, diplome și medalii inutile, au fugit după aprecieri inutile și înșelătoare pe rețele de socializare. Pentru că cei care conduc Suceava nu înțeleg nevoile reale ale orașului și ale Sucevenilor, Suceava se prăbușește sub povara incompetenței, a intereselor personale care au devenit mai importante decât interesul comunității, sub povara compromisurilor și mai direct, al blaturilor”, scrie Cușnir.

El crede că în Suceava în ultimii 15 ani a lipsit viziunea celor care au amăgit că știu ce au de făcut și că se pricep la administrație.

Cușnir exemplifică cu dezvoltarea zonelor limitrofe unde s-au mutat mii de suceveni, dar care lucrează sau merg la școală și grădiniță tot în Suceava.

„Trebuia anticipat că infrastructura Sucevei trebuie regândită împreună cu infrastructura localităților Ipotești, Bosanci, Șcheia sau Moara. Devine și mai greu de înțeles lipsa de acțiune în condițiile în care chiar cei care fac parte din conducerea Primăriei Suceava nu mai locuiesc în municipiu ci în localitățile limitrofe și se confruntă zilnic cu această problemă. Consolidarea administrativă este singura soluție”, arată liderul organizației municipale PSD Suceava.

El crede că primarul Ion Lungu nu a fost capabil să folosească inteligent timpul pe care l-a avut la dispoziție și că  nu a profitat de cei 15 ani în care ar fi putut să modernizeze Suceava.

„Am fost martorii unui sublim și viclean joc de glezne. Ion Lungu și ai săi acoliți au strivit spiritul Sucevenilor fără să facă pași reali spre viitor, pentru că nu înțeleg ce au de făcut și nu sunt capabili să învețe. Avem destule exemple de dezvoltare, chiar și în România. Factura am plătit-o, procesul de depopulare se agravează anual și orașul se degradează fără semne de revenire. Din cauza incompetenței, conducerea Primăriei Suceava este impotentă din punct de vedere administrativ. Altfel s-ar resimți o creștere în calitatea vieții. Suceava, însă, a fost condusă de persoane care nu au respectat adevărul în viață publică, nu au respectat contractul social cu cei ce i-au votat”, a adăugat Cușnir.

El crede că Suceava are nevoie de ordine și progres și trebuie să fie condusă de către o echipa care înțelege ce înseamnă să faci “Totul pentru Suceava!”.

„În anul 2019 voi continua să prezint Sucevenilor lucrurile pe care le-aș face altfel, idei și proiecte care vor fi puse în practică imediat ce vom opri dezastrul, degradarea agravată, demagogia și populismul ieftin marca Lungu/Harșovschi/PNL. Pentru noi, anul 2019 va fi un an plin de iubire față de Suceava și plin de determinare pentru ceea ce trebuie să facem pentru Suceveni!”, a conchis Dan Ioan Cușnir. (N.B.)