Senatorul Mîrza cere o situaţie a tuturor concesionărilor din patrimoniul României de după 1990


Intră acum și în grupul de

Senatorul PSD de Suceava, Gavril Mîrza, care este membru al Comisiei de privatizare, a anunţat vineri, că solicită Ministerului Economiei să prezinte public toate concesionările de după 1990, după ce s-a aflat de concesionarea perimetrelor Pelican şi Delta firmei canadiene Sterling. „Cer să se prezinte o situaţie cu toate concesionările din patrimoniul României de după 1990, indiferent de cine a fost la guvernare, pentru că populaţia trebuie să ştie”, a spus Gavril Mîrza, subliniind că va urmări îndeaproape acest caz.
Potrivit parlamentarului social-democrat, situaţia privind concesionarea unor perimetre unei firme în condiţiile în care nu se ştia care va fi decizia Curţii Internaţionale de la Haga pune semne de întrebare în legătură cu acest contract. „Sunt intrigat de ce se petrece în această ţară, să te trezeşti cu o asemenea bombă, cu un asemenea tun de 50 de miliarde de dolari”, a afirmat Mîrza.

Premierul Emil Boc a anunţat desecretizarea actului adiţional la contractul dintre Agenţia Resurselor Minerale şi Sterling, precizând că a fost obţinut acordul companiei canadiene pentru prezentarea datelor din document, contractul urmând să fie publicat pe site-ul ANRM. Boc l-a demis miercuri, pe Bogdan Găbudeanu, din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi a dispus demararea procedurilor legale în vederea declasificării anexei la HG privind aprobarea actului adiţional la contractul pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia. De asemenea, şeful Executivului a sesizat Departamentul de Control al Prim-ministrului, în vederea elucidării condiţiilor în care a fost atribuit contractul de concesionare încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Sterling Resources Ltd. Conducerea ANRM a fost preluată de Mărăcineanu Gelu Agafiel.


Intră acum și în grupul de