Ioan Bălan: În loc să facă propuneri trăsnite, Ecaterina Andronescu să vină la Suceava să vadă cum peste 3200 de elevi învață în regim simultan. Ministerul Educației nu știe decât să închidă școli, iar mii de elevi din 3-4 generații sunt amestecați în aceeași clasă


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, solicită ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, ca în loc să vină cu fel de fel de idei trăsnite care să bulverseze și mai mult sistemul de învățământ, mai bine ar veni în județul Suceava să constate cum mii de elevi învață de în clase simultane, fiind amestecate mai multe generații care au un singur învățător.

Bălan a declarat, vineri, că este revoltat de situația în care a ajuns învățământul preuniversitar din județul Suceava, în condițiile în care  3.229 de elevi învață în clase simultane, fiind amestecate mai multe generații de elevi.

”În loc să se ocupe de tot felul de bazaconii și să propună tot felul de idei trăsnite de reformă, doamna ministru Andronescu ar face bine să se deplaseze până la Suceava și să constate ea însăși în ce condiții învață 3.229 de elevi. Pentru că Ministerul Educației nu știe decât să închidă școli și să comaseze clase, mii de elevi sunt amestecați în aceeași clasă, fără să conteze că sunt de vârste diferite, din 3-4 clase diferite și au un singur învățător”, a spus Bălan.

El a declarat că Andronescu ar trebui să se convingă singură cum poate un singur cadru didactic să predea, în aceleași timp, abecedarul pentru clasa I, tabla înmulțirii pentru clasa a II-a, științe naturale pentru clasa a III-a și istorie pentru clasa a VI-a.

„ Este de nepermis cum își bate joc Guvernul de peste trei mii de elevi, numai din județul Suceava. Din câte am înțeles, la nivel național tragedia este și mai mare, fiind vorba despre 25 de mii de elevi care merg la școală și sunt chinuiți, fără să li se acorde dreptul constituțional la o educație de calitate”, a spus deputatul liberal sucevean.

El precizează că cel mai puternic afectați sunt tocmai elevii din mediul rural, pentru că lor li s-au închis școlile.

„După ce se chinuie să facă naveta până la școală nu știu câți kilometri, elevii din mai multe clase sunt înghesuiți într-o singură sală, unde nu mai educație nu se face. Sistemul simultan este cel mai prost sistem de educație care a funcționat vreodată în România. În urmă cu câțiva ani învățământul simultan dispăruse, iar acum PSD-ALDE l-a revigorat. Să ne mai întrebăm oare de ce nu reușesc elevii să ia note mari mai târziu, la evaluarea națională sau la bacalaureat!? ”, a întrebat Ioan Bălan.

El a somat Ministerul Educației Naționale să găsească de urgență soluții pentru extinderea rețelei școlare din județul Suceava și pentru angajarea suplimentară de învățători și profesori calificați.

„Din septembrie 2019, niciun elev sucevean nu trebuie să mai învețe în sistem simultan, cu alte clasă laolaltă, ci să aibă propriul învățător și propria clasă, cât mai aproape de domiciliu”, a declarat Ioan Bălan.(T.B.)


Intră acum și în grupul de