Pro România Suceava: Bugetul pentru 2019, publicat „noaptea ca hapsânii”. Nechifor: Pentru administrațiile locale bugetul pe 2019 este cea mai mare țeapă. Vor trebui să asigure salariile pentru sistemul de asistență socială și pentru personalul neclerical.


Intră acum și în grupul de

Președintele Pro România Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, că proiectul de buget pentru 2019 a fost publicat de Ministerul de Finanțe, „noaptea, ca hapsânii” arătând că pentru administrațiile locale este cea mai grea situație.

Nechifor a spus într-o conferință de presă că pentru autoritățile locale  „este țeapa secolului” pentru că vor fi nevoiți să asigure plata salariilor pentru sistemul de asistență socială și personalul neclerical.

El a explicat că în programul de guvernarea inițial se prevedea că 100% din impozitul pe venit va fi transferat bugetelor locale, iar în 2018 au fost păcăliți că vor primi fonduri la rectificarea bugetară, ceea ce nu s-a întâmplat.

Acum, a continuat Nechifor, respectând prevederea că alocă 100% din impozitul pe venit, Guvernul împarte 15 la sută la bugetele județelor, ceea ce este mai puțin decât până acum, 5% pentru constituirea unui fond la dispoziția consiliului județean, 20% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor și 60 la sută la bugetele locale, dar le-au transferat și cheltuieli pentru salariile din sistemul de asistență socială și pentru personalul neclerical.

Nechifor a spus că în Suceava personalul neclerical numără circa 700 de persoane ceea ce înseamnă aproape jumătate din bugetul de salarii pentru Primăria Suceava.

„Vestea cea mai tristă, țeapa cea mai mare, este legată de momentul când se aplică acest buget pentru că prin derogare de la prevederile legii privind finanțele publice locale, cotele respective se repartizează începând cu luna următoare publicării în Monitorul Oficial al României. Dacă se publică bugetul în mai, se aplică din iunie. Dacă cel mai favorabil caz se publică în februarie, se va aplica în martie. Astfel, bugetul îl vom avea aplicabil din martie. Până acum, țeapă totală, zero finanțare, zero consultare. Până acum a fost noaptea ca hapsânii”, a spus Nechifor.

El a mai atras atenția că și posibilitatea de finanțare a administrației locale prin împrumuturi a fost limitată de cinci ori și că, dacă în 2018 plafonul a fost de 6 miliarde de lei, în 2019 acesta a fost limitat la 1.2 miliarde de lei.(T.B.)


Intră acum și în grupul de