Acuzații grave în Parlament privind legea prin care se împroprietăresc unități de cult dacă li se anulează titlurile de proprietate inițiată de Liviu Dragnea și parlamentarii PSD de Suceava: Se dau peste cap toate legile retrocedării și se șterg cu buretele hotărâri ale instanțelor.Statul va pierde 166.000 de ha de pădure cerute de Fondul Bisericesc. La propunerea lui Nechifor Guvernul va trebui să precizeze dacă susține legea

Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaților, comisie avizatoare în cazul propunerii legislative inițiate de Liviu Dragnea și parlamentarii PSD de Suceava prin care se împroprietăresc unități de cult dacă li se anulează titlurile de proprietate a decis, marți, cu majoritate de voturi, să amâne discuțiile două săptămâni perioadă în care Guvernul trebuie să prezinte un punct de vedere în condițiile în care proiectul nu este susținut de Direcția Generală de Păduri din Ministerul Apelor și Pădurilor, este contestat de sindicatele de profil și are aviz favorabil cu mențiuni din partea Consiliului Legislativ.

Proiectul legii a fost discutat, marți, în comisie, iar din partea inițiatorilor nu a fost prezentă nicio persoană, iar Guvernul nu a transmis un punct de vedere și nici nu a trimis un reprezentant.

Liderul Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, Silviu Geană, a spus în cadrul dezbaterilor că acest proiect trebuie să fie respins pentru că denaturează legile de restituire a proprietăților țară, dar și sensul de reparare a unor nedreptăți.

„Se transformă într-o lege de împroprietărire a unităților de cult care nu au avut niciodată în proprietate aceste suprafețe, ci le-au avut doar în folosință sau în administrare”, a spus Geană.

Potrivit acestuia, Ministerul Apelor și Pădurilor a transmis federației un punct de vedere în care arată că a transmis un aviz negativ pentru această lege, dar că Guvernul nu a formulat până acum un punct de vedere.

Totodată, Geană a explicat că forma adoptată de Senat este mai defavorabilă decât cea propusă inițial pentru că pe lângă unitățile de cult au fost adăugate și pădurile grănicerești.

Mai mult, un alt articol „repune în drepturi orice persoană juridică căreia i s-a invalidat titlul de proprietate din motive neimputabile”.

„Asta înseamnă că ștergem cu buretele tot ce s-a întâmplat în instanțele de judecată din această țară care au invalidat titluri de proprietate având la bază niște motive temeinice”, a precizat Geană care a adăugat că se schimbă fundamental legile de retrocedare.

Liderul sindical a mai spus că prin această lege statul român va pierde cele 166.000 de hectare de pădure revendicate de Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina după ce statul român a câștigat irevocabil această suprafață pe motivul că dreptul de administrare este diferit de dreptul de folosință și total diferit de dreptul de proprietate.

„De ce nu am face un act reparatoriu și pentru RNP Romsilva și să o împroprietărim cu cele 3 milioane de hectare de pădure pe care le mai are astăzi statul român din cele 6,7 milioane de ha pe care le avea în urmă cu 30 de ani”, a mai spus Geană.

Deputatul Pro România de Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că este subiectiv în ceea ce privește această lege, dar că ar fi trebuit ca la această dezbatere proiectul trebuia să fie susținut de inițiatori sau de Guvern.

„Înțeleg că nu e nimeni de la Guvern, înțeleg că domnul Dragnea sau unul dintre inițiatori nu este în sală (…) vă propun să amânăm până când Guvernul va veni cu un punct de vedere”, a spus Nechifor.

În urma votului s-a decis ca acest aviz să fie dezbătut peste două săptămâni, timp în care Guvernul trebuie să prezinte un punct de vedere, dacă susține sau nu legea.

După ce Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a pierdut procesul privind retrocedarea pădurilor Fondului Bisericesc, Direcția Silvică Suceava a inițiat 577 de acțiuni în instanțele din județul Suceava pentru anularea titlurilor de proprietate pentru cele câte 30 de hectare de pădure puse în posesie în condițiile în care acestea nu mai puteau rămâne în proprietatea unităților de cult întrucât nu fuseseră în proprietatea cultului înainte de naționalizare.

 În aceste condiții, parlamentarii PSD de Suceava Ioan Stan, Virginel Iordache, Eugen Bejinariu, Maricela Cobuz, Emanuel Havrici și Alexandru Rădulescu și liderul PSD, Liviu Dragnea, au inițiat un proiect de lege care prevede că „Centrele eparhiale, protoieriile, mănăstirile, schiturile, parohiile, filiile și alte structuri ale unităților de cult, dobândesc în proprietate suprafețe până în limita de 30 ha terenuri forestiere din fondul bisericesc al cultului căruia îi aparțin, recunoscut de lege, dacă acestea le-au avut în folosință sau administrare”.

Mai mult, articolul II al acestei legi prevede că „persoanele juridice pot formula cereri de constituire a dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi în cazul în care, titlurile de proprietate obținute potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991 și ale Legii nr.169/1997 pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr.18/1991, cu modificările și completările ulterioare, au fost anulate din motive neimputabile acestora”.

Terenurile atribuite „nu vor putea depăși cumulat suprafața avută în proprietate, folosință sau administrare din fondul bisericesc căruia aparțin, în județul în care s-a constituit centrul, protoieria, mănăstirea, schitul, parohia sau filia”.

În expunerea de motive a legii inițiate de Liviu Dragnea și parlamentarii PSD de Suceava, se precizează că prin modificările propuse se îndreaptă o inechitate făcută Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în sensul în care, în schimbările legislative care au vizat regimul proprietății a fost „omisă” situația patrimonului bisericesc reglementat prin legea de organizare a BOR din 1925, care reglementa situația juridică a Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei.

„Soluția legislativă identificată este determinată de necesitatea asigurării unui minim pentru funcționarea și întreținerea unităților de cult, pentru ca acestea să-și poată îndeplini misiunea”, se mai arată în expunerea de motive.(T.B.)