Flutur şi Simirad vor susţine la Bruxelles alocarea de fonduri pentru judeţele calamitate în vara lui 2008

Preşedinţii Consiliilor Judeţene Suceava şi Iaşi, Gheorghe Flutur, respectiv Constantin Simirad, vor susţine săptămâna viitoare la Bruxelles alocarea unui sprijin financiar din Fondul de Solidaritate al UE pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din vara anului trecut. „Merg la Bruxelles cu preşedintele CJ Iaşi, Constantin Simirad”, a spus Flutur, într-o conferinţă de presă.

Comisia de bugete a PE va discuta, în 24 februarie, despre alocarea sumei de aproximativ 12 milioane de euro în vederea finanţării unor lucrări de refacere a localităţilor afectate de inundaţiile din iulie 2008 din judeţele Suceava, Maramureş, Botoşani, Neamţ şi Iaşi.

Fondul European de Solidaritate a fost creat în 2002 pentru a sprijini populaţia unui stat membru victimă a unei catastrofe naturale majore. Fondul, care dispune de un buget anual de un miliard de euro, nu asigură însă finanţare pentru statele membre afectate de secetă, deoarece acest tip de calamitate nu este recunoscut ca atare.

România a mai beneficiat de 71.204.670 euro din acest fond, bani folosiţi pentru finanţarea lucrărilor de urgenţă efectuate în 2005, pentru apărarea împotriva inundaţiilor. La acel moment, beneficiari ai fondurilor au fost consilii judeţene şi locale, Compania Naţională de Căi Ferate, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Administraţia Naţională Apele Române. Fondurile au fost implementate în cel mult un an de la data la care au intrat efectiv în conturile speciale deschise de România. Autorităţile române trebuie să transmită Comisiei Europene un raport de implementare în cel mult şase luni de la data expirării termenului de implementare a fondurilor.