Ioan Bălan îl întreabă pe ministrul Dezvoltării dacă mai face programul național pentru extinderea rețelelor de gaze naturale și dacă ministerul va realiza distribuția de gaze naturale în 50 de localități sucevene


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele PNL deputatul de Suceava Ioan Bălan vrea să afle de la noul ministrul al Dezvoltării Regionale dacă proiectul lansat de fostul ministru privind extinderea rețelelor de alimentare cu gaz natural va fi realizat și dacă va include și 50 de localități din județul Suceava cu 80.000 de familii.

Într-o interpelare, Ioan Bălan îi spune ministrului Dezvoltării, Daniel Suciu, că în urmă cu mai bine de un an, viceprim-ministrul Paul Stănescu i-a dat personal asigurări că la Guvernul României s-a constituit un grup de lucru care ar fi trebuit să conducă la elaborarea cadrului normativ pentru demararea unui program național pentru extinderea rețelelor de gaze naturale pentru consumatorii casnici (gospodării individuale).

”Deși timpul a trecut în defavoarea omenilor care își încălzesc cu greu locuințele, nici astăzi nu avem vreun răspuns ferm de la Guvern”, a spus Bălan.

El a amintit că, în același timp, ca urmare a propunerilor formulate de  deputații PNL, pentru extinderea rețelelor de alimentare cu gaz natural pentru populație s-a reușit identifcarea unei surse importante de finanțare, prin intermediul veniturilor rezultate din exploatarea zăcămintelor subsolului.

„Așadar, bani există, mai rămâne doar voința politică. Mai mult decât atât, tot parlamentarii PNL au propus și posibilitatea ca Programul Național de Dezvoltare Locală să fie extins cu noi obiective de construire, în care să fie inclusă și extinderea rețelelor de gaze naturale pentru populație”, a explicat deputatul liberal sucevean.

În aceste condiții și având în vedere toate aceste oportunități pe care PNL a reușit să le realizeze pentru a conecta populația, în special din mediul rural, la cea mai așteptată utilitate, Ioan Bălan îi cere ministrului să spună dacă Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a fundamentat un Program național pentru extinderea rețelelor de gaze pentru populație și dacă răspunsul este afirmativ, care este termenul de implementare și sursele de finanțare ale acestuia.

El mai cere acestuia să precizeze dacă va susține propunerea parlamentarilor PNL cu privire la extinderea obiectivelor Programului Național de Dezvoltare Locală pentru alimentarea gospodăriilor cu gaze naturale.

„Vă solicit să precizați dacă în bugetul Ministerului voltării Regionale și Administrației Publice există resurse financiare disponibile care ar putea fi utilizate pentru realizarea unei magistrale de gaz și realizarea investițiilor de distribuție a gazului metan în 50 localități din județul Suceava, care ar putea deservi 80.000 gospodării”, a conchis Ioan Bălan. (N.B.)


Intră acum și în grupul de