Gabriel Costache despre Summitul European al Regiunilor și Orașelor de la București unde participă și 12 primari suceveni: “Suceava nu poate prospera fără coeziune socială și teritorială”

Peste 1.000 de lideri locali și regionali din întreaga Uniune Europeană au dezbătut, joi și vineri, viitorul administrației publice europene, în cadrul celei de-a VIII-a ediții Summitului European al Regiunilor și Orașelor, eveniment internațional organizat în cadrul Președinției României a Consiliului Uniunii Europene.

Interesul primarilor suceveni și implicarea activă a acestora pentru trasarea și aplicarea politicilor europene de dezvoltare locală este dovedită prin participarea a 12 primari, județul Suceava fiind cel mai bine reprezentat la acest eveniment de anvergură, care este organizat o data la doi ani de către Comitetul European al Regiunilor.

“Suceava nu poate prospera fără coeziune socială și teritorială! Vocea autorităților locale trebuie bine auzită, iar lucrările evenimentului găzduit de Palatul Parlamentului sunt esențiale pentru implementarea programelor de dezvoltare centrate pe cetățean și nevoile sale. Toți aleșii locali din județul nostru au avut ocazia de a cunoaște și de realiza un util schimb de experiență cu omologii lor din statele membre ale Uniunii Europene”, a declarat Gabriel Costache, consilier cabinet în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, coorganizator al Summitului.

Împreună cu prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, comisarul european Corina Crețu, negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, președintele Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz, președintele Comitetului Economic și Social European, Luca Jahier, primari ai marilor capitalelor europene, structurile asociative ale administrației publice, peste 600 de invitați străini și peste 300 de primari români si președinți de consilii județene din România au ajuns la concluzia că Uniunea Europeană nu poate prospera fără coeziune socială și teritorială, fără un angajament ferm față de susținerea participării cetățenilor prin intermediul autorităților locale și regionale, reafirmând angajamentul României față de un viitor european care nu lasă pe nimeni în urmă în care cetățeanul este pe primul loc.

Gabriel Costache s-a referit, în contextul Summitului, și la acțiunea #șîeu din data de 15 martie, ora 15.00. “Cred că doar societatea civilă este îndreptățită să participe la această manifestare socială. Cât despre liderii politici din Consiliul Județean, cred că ar fi putut acționa mai degrabă în beneficiul cetățenilor prin prezența la un eveniment de anvergura europeană a celui organizat ieri și astăzi”, a declarat concluzionat Gabriel Costache.