Ipoteză: Liviu Dragnea vrea să scoată PSD din Partidului Socialiștilor Europeni înainte să fie dat afară și să se alăture axei iliberale, pro-rusă


Intră acum și în grupul de

Fostul europarlamentar sucevean Cătălin Nechifor, actual deputat și vicepreședinte al Pro România, crede că o explicație a gestului lui Liviu Dragnea de a semna un protocol cu PNȚCD este intenția acestuia de a scoate PSD din Partidul Socialiștilor Europeni înainte ca PSD să fie exclus și alăturarea PSD axei iliberale care este pro-rusă.

Nechifor a arătat că PSD a semnat un protocol de colaborare pentru alegerile europene cu PNȚ-CD și PER și se întreabă carer ar fi motivația PSD să primească sprijin de la două partide care împreună probabil că nu reprezintă nici măcar 2% din intențiile de vot ale românilor.

„Trecând peste ciudățenia unui astfel de demers între un partid istoric de dreapta, recte național țărăniștii creștin democrați, cu social democrații lui Liviu Dragnea, mă face curios un aspect legat tocmai de alegerile europene. Țărăniștii sunt afiliați la nivel european la PPE, așa cum mai e cazul pentru PNL, PMP și UDMR în România, iar pesediștii la PES. Acum bănuiesc că nu vor fi dați afară din grup țărăniștii, mai ales că nici nu contează în ecuația europeană”, a arătat Nechifor.

El s-a întrebat ce se întâmplă în cazul PSD mai ales că în urmă cu vreo câteva zile un partid socialist din Suedia a cerut excluderea PSD din grupul european PES.

„Să fi fost decizia de semnare a protocolului un demers deliberat al lui Dragnea de a-și căuta un motiv plauzibil de a părăsi grupul sau de a îndulci decizia de a fi excluși? În subteranele politicii se vorbește de axa iliberală, pro rusă, formată din FIDESZ din Ungaria și din PiS (Lege și Justiție) Polonia, la care ar fi așteptat să se alăture și Liviu Dragnea cu PSD”, precizează Nechifor.

Fostul europarlamentar crede că în scurt timp se va afla motivul acestei asocieri PSD-PNȚCD, așa cum s-a aflat a doua zi după alegerile europene din 2014 când Crin Antonescu a mutat PNL din ALDE în PPE, fără nicio ezitare. (T.B.)


Intră acum și în grupul de