Nechifor acuză Guvernul de cinism: Continuă blocarea adoptării bugetelor pentru că vrea să controleze primarii la alegerile europarlamentare. Nici până acum nu s-au transmis sumele reprezentând finanțarea per elev, din care sunt plătite salariile profesorilor


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a acuzat Guvernul că blochează în continuare adoptarea bugetelor locale pentru că nu a transmis în teritoriu sumele reprezentând finanțarea per elev, din care sunt plătite salariile profesorilor din învățământul preuniversitar și cheltuielile de funcționare pentru școlile din sistemul public.

El se întreabă retoric dacă Guvernul știe că bugetele autorităților publice locale nu pot fi adoptate în consiliile locale.

„Cu foarte mult regret, cred că doamna ministru Andronescu (ministrul Educației) greșește foarte mult. Și trebuie să își asume faptul că de 10 zile după ce consiliile județene au împărțit banii pentru localități, primarii sunt în imposibilitatea de a-și împărți bruma de bani pe capitolele de cheltuieli, mai ales cele pentru secțiunea de dezvoltare, pentru proiectele cu finanțare europeană sau guvernamentală”, a spus Nechifor.

El a subliniat că se confirmă ceea ce prognoza în februarie că din lipsă de bani, Guvernul vrea să amâne cât mai mult adoptarea bugetelor locale.

„Bugetul de stat e construit artificial, banii există doar pe hârtie și e limpede faptul că împing adoptarea bugetelor locale cât mai târziu, așa încât să nu aibă timp primarii să mai facă mare brânză. Concluzia mea este că îi vor arata cu degetul pe primari că au avut bani, dar nu au fost în stare să îi cheltuie, mai ales că rectificarea bugetară e foarte posibil să fie dată abia în noiembrie. Sau poate chiar în decembrie, după alegerile prezidențiale”, a spus Nechifor.

El crede că Guvernul, cu cinism, punând în joc plata cadrelor didactice, va încerca să motiveze primarii că dacă se implică în campania electorală pentru europarlamentare și obțin scoruri mari pentru PSD, vor primi și bani la rectificare.

„Până atunci, salariile profesorilor par să fie cam în aer”, a transmis deputatul sucevean.(T.B.)


Intră acum și în grupul de