Deputatul PSD Maricela Cobuz a participat la lansarea Forumului Român de Diabet


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a anunțat că a participat marți la evenimentul de lansare a Forumului Român de Diabet.

Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Parlamentului la inițiativa Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

La eveniment au luat parte Prof.univ.dr. Gabriela Roman – Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Asociația Română de Educație în Diabet, Prof.univ.dr. Gabriela Radulian – Societatea Română de Neuropatie Diabetică, Societatea de Nutriție din România, Conf.univ.dr. Laura Mihalache – Asociația Română pentru Studiul Obezității, Prof.univ.dr. Dan Gaiță – Societatea Română de Cardiologie. Forumul Național de Prevenție, Conf.dr. Mircea Filip – Societatea Română de Oftalmologie, Prof.univ.dr. Doina Dimulescu – Societatea Română de Hipertensiune, Prof.univ.dr. Doina Anca Pleșca – Societatea Română de Pediatrie, Dr. Daciana Toma – Societatea Națională de Medicina Familiei, Prof.univ.dr. Emanoil Ceaușu și Prof.univ.dr. Maria Moțca – Colegiul Medicilor din România, Marian Pană – Colegiul Farmaciștilor din România, deputați din Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

„Forumul Român de Diabet își propune să aducă împreună pe toți cei interesați din domeniul prevenției, diagnosticului și managementul integrat al persoanelor cu diabet. De asemenea, are în vedere reducerea numărului de persoane netratate, creșterea ratei de diagnostic și asigurarea unui management integrat eficient pentru persoanele cu diabet”, susține deputatul.

Ea consideră că evenimentul reprezintă un angajament pe termen lung în vederea susținerii active a unor proiecte care urmăresc prevenția, depistarea precoce și managementul integrat al pacienților cu diabet, prin implicarea tuturor factorilor interesați.

Potrivit acesteia diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului XXI.

Cobuz menționează că în România, prevalența diabetului zaharat este de 11,6%, iar creșterea prevalenței este însoțită și de creșterea prevalenței complicațiilor acestuia. Din totalul persoanelor bolnave de diabet, doar 70 % din populație a fost diagnosticată, de cele mai multe ori în stadii avansate ale bolii. Conform datelor statistice, 40% dintre persoanele care suferă de diabet de tip II nu se tratează.

Costurile anuale directe pentru tratamentul persoanelor cu diabet reprezintă aproximativ 270 de milioane de euro. Doar complicațiile cardio-vasculare dublează acest cost, pentru o persoană cu diabet se ridică 586 euro/an.

„Guvernul PSD, prin Ministerul Sănătății, a decis acordarea de pompe de insulină și a senzorilor de monitorizare continuă a glicemiei copiilor bolnavi de diabet, pentru a-i ajuta pe aceștia în tratamentul bolii, scăpând de numărul mare de injecții și de înțepăturile necesare controlului glicemic.

Conform evidențelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în prezent, în Programul Național pentru Diabet Zaharat sunt tratați aproximativ 830.000 de pacienți, dintre care peste 3.000 de copii cu diabet. În județul Suceava sunt în evidența medicilor aproximativ 100 de copii diagnosticați cu diabet care beneficiază de tratament prin Programul Național pentru Diabet Zaharat”, arată deputatul PSD.

Ea subliniază că diabetul zaharat este considerat echivalentul unei boli cardiovasculare, prezența acestuia crește riscul de boală coronariană și de accident vascular cerebral de 2-4 ori, precum și de insuficiență cardiacă de 2-6 ori.

Potrivit lui Cobuz numărul deceselor cauzate de către diabetul zaharat este în continuă creștere, la fiecare 6 secunde un pacient din lume moare din cauza acestei patologii. Diabetul zaharat scade speranța de viață, în medie cu 5-10 ani iar conform Organizației Mondiale a Sănătății, diabetul zaharat reprezintă a șaptea cauză de mortalitate la nivel global.

„Prevenția diabetului zaharat de tip II se realizează prin intervențiile asupra stilului de viață care urmăresc aderarea la o alimentație sănătoasă și creșterea gradului de activitate fizică, prin educația terapeutică, educația preventivă  la nivel individual și la nivel comunitar.

De asemenea, elementul politic al educației preventive este un aspect extrem de important, mai ales în cazul prevenției la nivel populațional, care necesită crearea și menținerea unor sisteme de intervenție care presupun o alocare importantă de resurse umane, materiale și financiare.

România continuă demersurile de asigurare a accesului pacienților la tratament în vederea alinierii la standardele europene de tratament”, a mai arătat Cobuz.(N.B.)


Intră acum și în grupul de