Deputatul PSD Alexandru Rădulescu: Creșterea numărului de turiști în județul Suceava se datorează Guvernului PSD-ALDE. Prin mărirea salariilor, pensiilor, burselor școlare și ajutoarelor sociale a crescut mult posibilitatea fiecăruia de a-și permite să meargă în vacanță

Deputatul PSD de Suceava Alexandru Rădulescu susține că guvernarea PSD-ALDE a făcut posibilă creșterea numărului de turiști în județul Suceava, arătând că prin măsurile luate, de creștere a salariilor, pensiilor, burselor școlare și ajutoarelor sociale, au crescut mult posibilitățile cetățenilor să-și permită să meargă în vacanțe.

„Turismul a constituit întotdeauna un factor fundamental al dezvoltării economice a județului Suceava susținut în primul rând de frumusețea cadrului natural, de patrimoniul istoric și religios lăsat de înaintașii noștri și de patrimoniul folcloric și gastronomic generat în timp de eterogenitatea etnică și culturală a acestui spațiu”, precizează deputatul PSD într-un comunicat de presă.

El a constat, în ultima perioadă, din mass-media locală și din statisticile de specialitate că această activitate s-a intensificat mult în ultimii 2-3 ani, că numărul turiștilor a crescut foarte mult și a aflat acum că gradul de ocupare al unităților turistice de primire, pentru perioada Sărbătorilor Pascale, se apropie de 100%.

„Consider că acest fapt, pe lângă premisele naturale și culturale menționate mai sus, se datorează în mare parte și unui management bun al Guvernului PSD – ALDE în domeniul social și turistic.

Deoarece au crescut salariile (salariul mediu cu 36%), pensiile( 27%), bursele elevilor și studenților, ajutoarele sociale, puterea netă de cumpărare(cu 26%), deoarece s-au luat și măsuri directe precum gratuități de transport pentru elevi, studenți și pensionari și s-au  acordat vouchere de vacanță pentru salariați a crescut mult posibilitatea fiecăruia de a-și permite să meargă în vacanță”, a explicat Rădulescu.

El arată, pe de altă parte, că Guvernul a luat și măsuri  directe menite să vină în sprijinul agenților economici care își desfășoară activitatea în turism: a fost redus TVA – ul în domeniu la 5%(cel mai redus din U.E), a fost plafonat prețul la gazele naturale, a fost redus TVA – ul la serviciile de apă și canalizare la 9% și de curând a demarat programul destinat stațiunilor balneare prin care se finanțează cu până la 200.000 euro diverse activități turistice.

În ceea ce privește direct județul Suceava el amintește și alte repere ale implicării Guvernului PSD–ALDE în favorizarea dezvoltării turismului cum ar fi declararea unor localități sucevene drept stațiuni de interes național (Poiana Stampei, Cacica, Pojorâta, Sucevița, Dorna Candreni), reabilitarea unor căi rutiere ce facilitează accesul turiștilor în județ (DN 17, DN 17A, DN 17B, DN  2, DN 2E precum și 8 drumuri județene printre care și cele din zona turistică Mălini – Slatina), finanțarea unor infrastructuri turistice (precum pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc) și admite și faptul că promovarea turistică e foarte importantă în dezvoltarea acestui domeniu.

„Nu mă mai surprinde faptul că președintele Consiliului Județean Suceava ignoră intenționat toate aceste evidențe. Nu mă miră nici faptul că dumnealui încearcă să-și atribuie rolul esențial în dezvoltarea turismului sucevean (situație ce mă duce cu gândul la o foarte cunoscută fabulă), mă miră însă că, probabil încă, nu-și atribuie calitatea de ctitor al mănăstirilor bucovinene sau nu-și asumă paternitatea gastronomiei locale – repere esențiale ale destinațiilor turistice din județ”, a conchis Alexandru Rădulescu. (T.B.)