Nechifor: Trebuie ca România să găsească formula ca Republica Moldova să fie lângă România în spațiul european. Pro România a făcut un gest istoric plasând pe loc eligibil pentru Parlamentul European pe fostul premier moldovean Iurie Leancă


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, alături de Iurie Leancă, fostul premier al Republicii Moldova, că acesta va  fi europarlamentar pentru că așa cum arată sondajele Pro România a obține circa 10 la sută din voturile electoratului și va avea trei sau patru parlamentari la Bruxelles.

„Pentru noi ca stat integrat în Europa, cred că preocuparea cea mai mare ar fi să găsim formula pentru integrare europeană și pentru Republica Moldova”, a spus Nechifor.

El a arătat că în partea de nord-est și de est a României nu au venit investiții importante și nici nu sunt autostrăzi pentru că s-a ratat, în anii 90, unirea Republicii Moldova cu România, iar acum încă se trăiește cu frica unei frontiere neclar definite pentru că Republica Moldova are și problemele de conflict din Transnistria, iar Europa Occidentală nu vede Prutul ca o graniță bine definită și pentru că riscurile de investiții în zonă sunt destul de mari cu război în estul Ucrainei.

„Până acum partea aceasta nu a ajuns să fie dezvoltată atât de mult pe cât ne-am dorit”, a spus deputatul sucevean.

El a menționat că și în Ungaria, Cehia sau Polonia dezvoltările au început din vest spre est și acum Ungaria are autostrăzile la granița cu România.

„Trebuie acum să găsim formula de a aduce Republica Moldova, lângă România, în spațiul european, iar noi, cei din Pro România, am făcut un gest istoric prin faptul că pe lista Pro România, pe loc eligibil, se află un fost premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă”, a spus Nechifor.

El a arătat că fostul premier moldovean se află pe loc eligibil alături de fostul premier Victor Ponta, de fostul premier Mihai Tudose, de comisarul european Corina Crețu, o echipă care are destul de multe argumente pentru a face ceva concret.

Cătălin Nechifor a mai declarat că în data de 9 mai 2019 ar fi trebuit să se desfășoare un eveniment istoric important, care fusese convenit de Victor Ponta și Iurie Leancă atunci când amândoi erau premieri, respectiv  organizarea unui summit la Iași.

„Din păcate, faptul că au plecat amândoi din mandat, România continuă să fie îndreptată doar către vest și mai puțin spre Republica Moldova, iar summit-ul gândit de Victor Ponta și Iurile Leancă la Iași, în același timp cu cel de la Sibiu și care să deschidă formatul de colaboare cu Moldova și să pună steagul Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene nu a mai existat”, a spus Nechifor.

El a menționat că, din păcate, în data de 9 mai se va organiza un miting liberal la Sibiu, un miting european, în timp ce PSD va face miting la Iași,  un miting pro-rus.(T.B.)


Intră acum și în grupul de