Iurie Leancă lansează de la Suceava inițiativa unei strategii „Snagov II”: După aderarea la NATO și UE, reintegrarea Basarabiei cu România ar fi următorul pas și obiectiv extrem de important. Pentru noi nu există altă soluție decât să mergem spre Occident cu România și prin România


Intră acum și în grupul de

Fostul prim ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă, candidat al Pro România la alegerile europarlamentare, a declarat, miercuri, la Suceava, că șansa Republicii Moldova este să meargă spre Occident cu România și prin România și consideră că este nevoie de lansarea unui proces „Snagov II” așa cum în 1995 partidele politice au convenit asupra Declarației de la Snagov prin care s-a stabilit strategia de aderare la Uniunea Europeană.

„Eu cred că România trebuie să fie interesată ca Republica Moldova să fie ancorată foarte puternic cel puțin în spațiul european și la București ar trebui să fie un consens în acest sens. După mine, și asta începem să facem la Pro România, să facem un Snagov II, un consens al tuturor partidelor importante din România pe relația cu Republica Moldova”, a spus Iurie Leancă într-o conferință de presă.

El a explicat că după aderearea României la NATO și UE, consolidarea acestui spațiu românesc, crearea acestor premise pentru reintegrarea Basarabiei cu România ar fi următorul pas și obiectiv extrem de important.

„La Chișinău situația este mult mai complicată. Există filoruși, există unii care nu vor nici cu unii nici cu alții, dar există o partidă, care se întărește, la nivel de simpatie a cetățenilor care știu că mântuirea noastră poate veni doar din partea României cu condiția ca la București există această înțelegere și există o politică foarte sigură”, a spus fostul premier moldovean.

El consideră că pentru cei din Republica Moldova, dacă vor să supraviețuiască și economic și identitar și politic și cultural, nu există altă soluție decât să meargă spre Occident, cu România și prin România.

„Până în 2015 credeam că șansa noastră să ne unim cu România este prin Bruxelles pentru că totuși mai mulți vor integrarea europeană decât reunificarea țării. După 2015 noi ne-am distrus această șansă de a obține o perspectivă de aderare la Uniunea Europeană în câțiva ani, patru-cinci ani. Discuțiile pe care le-am avut în 2014 cu Angela Merkel, cu președintele Francois Hollande, cu mai mulți lideri europeni, arătau că exista această șansă, dar acum această șansă nu prea există. Atunci, singura soluție pentru noi este să clădim acest fundament pentru reintegrarea țării”, a spus Leancă.

El a subliniat că este nevoie de o politică educațională unică și s-a întrebat de ce este nevoie de două manuale separate de istore, de matematică și altele.

„Nu știu de ce trebuie să avem două Academii de Știință. Sunt sigur că e suficientă una cu filială la Chișinău, cu un efort de cerecetare unic. De ce nu putem trimite studenți de la facultățile de pedagogie din România la cele 900 de grădinițe pentru a-i învăța pe copiii noștri de mici o limbă română coerentă, corectă, nealterată?” a întrebat Iurie Leancă.

El a precizat că din partea Chișinăului nu există alternative și a explicat că relația cu Rusia nu poate exista chiar și pentru simplul motiv că între Republica Moldova și Rusia există o țară care se numește Ucraina și consideră o minciună electorală cea a socialiștilor moldoveni care se joacă cu sentimentele de nostalgie ale unora.

„Unica soluție este prin și cu România spre Occident. Pentru asta avem nevoie de o altă atitudine a celor de la București. Noi, cei de la Chișinău nu cerșim bani și milă din partea Bucureștiului.Am spus dintotdeauna că pledez și cauza României când cer o politică proactivă, o politică gândită, susținută cu resurse”, a conchis Iurie Leancă. (T.B.)


Intră acum și în grupul de