Nechifor: Vorbim de turism de excelență în Bucovina, cu toaleta în fundul curții, pentru că nu avem proiecte de apă și canalizare. Am lăsat în 2016 un proiect aprobat de 251 de milioane de euro de apă-canal în județ și nu s-a făcut nimic de atunci


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației Suceava a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, într-o conferință de presă că este inacceptabil ca în județul Suceava să nu se facă niciun proiect european din 2016 până în prezent și a dat ca exemplu proiectul județean de apă și canalizare de 251 de milioane de euro care trebuie implementat cu fonduri europene, dar că nu s-a mișcat nimic în acest sens.

El a spus că în anul 2011 a fost semnat un proiect județean care a avut o alocare financiară de 93 de milioane de euro care s-a implementat din iunie 2011 până în 2016 și a presupus extinderea rețelelor de apă și canalizare în cinci aglomerări urbane, respectiv Suceava-Salcea, Gura Humorului, Rădăuți, Fălticeni și Vatra Dornei.

„Un proiect care s-a derulat foarte mult în mandatul meu.(..) Proiectul a presupus reabilitarea rețelelor de apă potabilă, de canalizare și stații de epurare”, a spus Nechifor care a menționat că aceste proiecte nu sunt foarte vizibile, dar esențiale, dar care se simpt în calitatea vieții locuitorilor.

El a spus că după ce a implementat acest proiect de 93 de milioane de euro, a continuat cu elaborarea unui alt proiect de apă și canalizare, iar în finalul anului 2015 a fost aprobat de Consiliul Județean Suceava Masterplanul de apă și canalizare al județului Suceava.

Nechifor a arătat că acest proiect de 251 de milioane de euro ar trebui implementat în 13 localități din județul Suceava, dar că nu s-a făcut nimic în acest sens.

„După ce am implementat proiectul de 93 de milioane de euro am pregătit pentru etapa post 2016 un proiect de 251 de milioane de euro. Am lăsat aici totul semnat, aprobat, inclusiv de ministere, toate aceste proiecte care, din nefericire pentru județul Suceava nu s-au transpus în realitate”, a spus Nechifor.

El a arătat că nu s-a făcut nimic pentru implementarea acestui proiect în ultimii trei ani subliniind că erau alocări importante pentru localitățile județului.

Astfel, în municipiul Suceava ar trebui să se facă investiții în rețeaua de apă și canalizare de încă 22, 4 milioane de euro, o sumă fabuloasă pentru acest municipiu.

La Șcheia, valoarea propusă este de 11,4 milioane de euro, la Mitocu Dragomirnei de 8,5 milioane de euro, la Salcea-6,3 milioane de euro, Fălticeni-8,5 milioane de euro, la Rădăuți-7,3 milioane de euro, la Câmpulung Moldovenesc, care nu a avut investiții în primul proiect, suma alocată este de 26,7 milioane de euro, la Vicovu de Sus-27,4 milioane de euro, la Vatra Dornei-12,1 milioane de euro, la Marginea-22,6 milioane de euro, la Siret-19,3 milioane de euro, Sucevița-4,9 milioane de euro, Putna-6,9 milioane de euro, iar Dolhasca-8,4 milioane de euro.

„Am lăsat un proiect de 251 de euro, la cheie, proiect finanțat, cu masterplan aprobat. Nu s-a făcut nici măcar un centimetru, nu s-a mutat nici măcar o lopată. De trei ani de zile s-au înghețat aceste proiecte, de trei ani de zile nu s-a făcut nimic în Suceava important”, a spus Nechifor.

El a atras atenția că în prezent Consiliul Județean Suceava nu are în implementare niciun proiect nou cu finanțare europeană.

„Nu au depus un proiect. Nu finanțează un proiect european nou. Nimic”, a declarat Nechifor care a adăugat că  Aerportul Suceava, Cetatea de Scaun, Muzeul de Istorie, Spitalul Județean, gropile de gunoi, apa-canalizare, sunt proiecte majore de sute de milioane de euro pe care le-a făcut, iar după 2016 și PSD și PNL nu au făcut nimic și trebuie să arate de ce nu au făcut nimic.

„Noi vrem să fim în Europa cu apă din cișmea, cu hazna în fundul curții în localități turistice? Noi vorbim de turism de excelență în Bucovina cu toaleta în fundul curții și cu toaleta la școală în fundul curții pentru că nu avem proiecte de apă –canal”, a spus deputatul Pro România. (T.B.)


Intră acum și în grupul de