Ministrul Muncii recunoaște într-un răspuns către Ioan Bălan că lucrătorii în domeniul construcțiilor au fost eliminați în acest an din Pilonul II de pensii: Pentru persoanele respective Casa Națională de Pensii Publice nu virează sume fondurilor de pensii administrate privat


Intră acum și în grupul de

Ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi a recunoscut într-un răspuns transmis deputatului PNL Ioan Bălan că lucrătorii din domeniul construcțiilor nu contribuie în acest an la Pilonul II de pensii.

În răspuns, ministrul spune că prin intrarea în vigoare a prevederilor O.U.G . nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal- bugetare,au fost modificate și completate, printre alte acte normative, atât Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cât și Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată.

El arată că în aceste condiții, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv,pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă  încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții și care se încadrează  în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5, cota contribuției de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu 3,75 puncte procentuale.

„Persoanele prevăzute la alin. (1 ) care datorează contribuția la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contribuții în limita cotei prevăzute la alin. (1 )”, se arată în răspuns.

Totodată, ministrul preciezează că potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) i (3) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat,persoanele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice și care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie să adere la un fond de pensii.

„Având în vedere prevederile legale invocate, pentru perioada în care este reglementată scutirea de la plata contribuției la fondul de pensii administrate privat, pentru persoanele prevăzute la art. 1381, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) nu virează sume fondurilor de pensii administrate privat”, a arătat ministrul.

El subliniază că reducerea contribuției de asigurări sociale, cu 3,75 puncte procentuale, pentru persoanele care lucrează în domeniul construcțiilor, nu are drept consecință diminuarea punctajului lunar și nu afectează stagiul de cotizare, elemente necesare stabilirii prestațiilor de asigurări sociale din sistemul public de pensii.

Totodată, ministrul Muncii arată că instituția care are rolul de a coordona aplicarea unitară a prevederilor legislației fiscale este Ministerul Finanțelor Publice.

Vicepreședintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a avertizat, în urmă cu două luni, în Parlament că angajații din sectorul construcțiilor au fost eliminați din Pilonul 2 de pensii prin prevederile OUG 114/2018 și a cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, să explice de ce peste 120.000 de angajați nu pot beneficia de acest drept.(T.B.)


Intră acum și în grupul de