Barometrul de opinie publică al Academiei Române:Intenția de vot la alegerile prezidențiale și încrederea în personalități publice. Klaus Iohannis conduce în preferințele electoratului și ocupă prima poziție și în topul încrederii în personalitățile politice, fiind urmat de Gabriela Firea și Victor Ponta

Conform Barometrului de opinie publică al Academiei Române realizat de  INSCOP Research în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019, Klaus Iohannis  conduce în preferințele electoratului pentru alegerile prezidențiale.  Șeful statului ocupă prima poziție și în topul încrederii în  personalitățile politice, fiind urmat de Gabriela Firea și Victor Ponta.

Rugați să indice cu cine ar fi înclinați să voteze la alegerile  prezidentiale din acest an, 31,3% dintre cei chestionați îl aleg pe  Klaus Iohannis (PNL), 12,3% pe Calin Popescu Tariceanu (ALDE), 9,8% pe  Liviu Dragnea (PSD), 6,8% pe Dacian Ciolos (USR si PLUS), 4,5% pe  Corina Cretu (Pro Romania), 2,2% pe Kelemen Hunor (UDMR), 1,5% alt  candidat. 20% declară că nu sunt hotarâți, 7,1% că nu vor merge la  vot, iar 4,5%  nu știu sau nu răspund.

Din totalul opțiunilor de vot exprimate,  Klaus Iohannis (PNL)  beneficiază de o intenție de vot de 45,8%, Calin Popescu Tariceanu  (ALDE) de 18,0%, iar Liviu Dragnea (PSD) de 14,3%. Urmează Dacian  Ciolos (USR si PLUS) cu 9,9%, Corina Cretu (Pro Romania) cu 6,5%,  Kelemen Hunor (UDMR) cu 3,2%, alt candidat cu 2,2%.

Față de luna martie, se observă o creștere a intenției de vot pentru  Klaus Iohannis (de la 37,5% în martie la 45,8% în aprilie 2019), Calin  Popescu Tariceanu (de la 15,2% în martie  la 18% în aprilie) și Victor  Ponta (de la 7,2% în martie  la 10,4% în aprilie). În schimb,  înregistrează o scădere a intenției de vot Liviu Dragnea (de 17,4% în  ianuarie 2019 la 16,8% în martie, respectiv 14,3% în aprilie) și  Dacian Cioloș ( 12,7% în ianuarie la 13,0% în martie, respectiv 9,9%  în aprilie). Datele comparative din lunile ianuarie și martie sunt  extrase din cercetari sociologice anterioare realizate de INSCOP  Research la comanda Fundatiei Konrad Adenauer

Rugați să indice cu cine ar fi dispuși să voteze la alegerile  prezidentiale din acest an în cazul în care ar avea de ales în turul 2  între Klaus Iohannis și Liviu Dragnea, 41,6% dintre respondenți își  exprimă preferința pentru actualul președinte, 18% pentru liderul PSD,  21,8% declară că nu s-au hotarat, 11,2% că nu vor merge la vot, iar  7,3% nu știu sau nu răspund.

Dăcă eliminăm nehotărâții, pe cei care nu intenționează să mergă la  vot și pe cei care nu știu sau nu răspund, Klaus Iohannis ar beneficia  de o intenție de vot de 69,8%, în timp ce Liviu Dragnea de 30,1%.

În scenariul ipotetic al unei confruntări în turul 2 al alegerilor  prezidențiale între Klaus Iohannis și Călin Popescu Tăriceanu, 38,1%  dintre respondenți își exprimă preferința pentru actualul președinte,  26% pentru liderul ALDE, 19,6% declară că nu s-au hotarat, 9% că nu  vor merge la vot, iar 7,2% nu știu sau nu răspund.

Dăcă eliminăm nehotărâții, pe cei care nu intenționează să mergă la  vot și pe cei care nu știu sau nu răspund, Klaus Iohannis ar beneficia  de o intenție de vot de 59,4%, iar Calin Popescu Tariceanu de 40,6%.

În scenariul ipotetic al unei confruntări în turul 2 al alegerilor  prezidențiale între Klaus Iohannis și Dacian Cioloș, 33,7% dintre  respondenți își exprimă preferința pentru actualul președinte, 14,6%  pentru liderul PLUS, 29,8% declară că nu s-au hotarat, 13,7% că nu vor  merge la vot, iar 8,2% nu știu sau nu răspund.

Dăcă eliminăm nehotărâții, pe cei care nu intenționează să mergă la  vot și pe cei care nu știu sau nu răspund, Klaus Iohannis ar beneficia  de o intenție de vot de 69,8%, iar Dacian Cioloș de 30,2%.

În scenariul ipotetic al unei confruntări în turul 2 al alegerilor  prezidențiale între Klaus Iohannis și Gabriela Firea, 37,4% dintre  respondenți își exprimă preferința pentru actualul președinte, 21%  pentru primarul Capitalei, 22,5% declară că nu s-au hotarat, 10,3% că  nu vor merge la vot, iar 8,8% nu știu sau nu răspund. Raportat la  opțiunile de vot exprimate, Klaus Iohannis ar obține un scor de 64%,  în timp ce Gabriela Firea  36%.