Ioan Bălan: Promisiunile de la Frasin ale ministrului Teodorovici sunt doar o farsă. Vicepremierul mi-a răspuns oficial că prin PNDL nu se pot face astfel de investiții


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a declarat, joi, că promisiunile făcute de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, la Frasin, privind preluarea creditului pentru utilități și mediu și realizarea de proiecte pentru distribuția de gaze naturale în localitățile sucevene sunt doar o farsă mai ales că vicepremierul Daniel Suciu i-a răspuns că PNDL nu se poate extinde la componenta de gaz natural.

Bălan a spus că, chiar în urmă cu câteva zile, viceprim-ministrul Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale, i-a răspuns oficial în această privință că proiectul nu a fost avizat de MDRAP.

Astfel, în ceea ce privește „susținerea de către MDRAP a propunerii legislative referitoare la extinderea obiectivelor Programului național de dezvoltare locală pentru alimentarea cu gaze ș existența resurselor financiare ce ar putea fi utilizate în acest  sens, subliniem faptul că instituția  noastră nu a susținut inițial și nu susține nici în prezent această inițiativă legislativă, întrucât, în conformitate cu prevederile art. IV, alin (1) din O.U.G.  nr. 612017, cu modificările și completările ulterioare, pentru etapa a II-a a PNDL, au fost aprobate credite de angajament în valoare de 30 miliarde de lei, care se utilizează pentru domeniile deja reglementate de O.U.G. nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală, cu modificările și completările ulterioare”, a răspuns ministrul.

În răspuns, Daniel Suciu subliniază că, mai mult, începând cu data intrării în vigoare a ordonanței, beneficiarii PNDL nu mai pot transmite solicitări de finanțare pentru alte obiective de investiții, iar creditele de angajament rămase neutilizate după încheierea contractelor de finanțare pentru obiectivele de investiții aprobate la finanțare în perioada 2017-2020, se vor utiliza pentru finanțarea obiectivelor de investiții pentru care s-au depus solcitări în termenul legal, în anul 2017, care au fost incluse în analiza de specialitate, dar nu li s-au alocat fonduri din lipsa creditelor de angajament.

Ioan Bălan a apreciat că este promisiune electorală „sută la sută” preluarea creditului pentru proiectul „Utilități și Mediu” și că se bazează pe acțiunile guvernanților PSD din ultimii trei ani care nici nu au vrut să audă de problemele localităților județului Suceava cu riscul ca acestea să intre în incapacitate de plată.

„Mă mir că ministrul Finanțelor, care în ultimii trei ani a spus că nu se poate rezolva problema, acum a găsit o soluție miraculoasă despre care spunea, chiar la discuția bugetului pentru anul 2019 că nu o poate pune în aplicare”, a spus Ioan Bălan.

Deputatul liberal sucevean a amintit că la dezbaterile privind bugetul de stat pentru 2019 parlamentarii PNL de Suceava au depus un amendament pentru asigurarea finanțării, de la bugetul de stat, a acestor rate și dobânzi, iar parlamentarii PSD și ALDE au respins propunerea.

„Dacă nu a existat voință politică din partea Guvernului PSD-ALDE la aprobarea bugetului pentru rezolvarea unei probleme istorice, lăsată pe capul primarilor suceveni tot de o administrație PSD, cum se poate rezolva acum, când banii respectivi nu au fost incluși în buget? De aceea sunt mai mult ca sigur că ministrul Finanțelor a făcut doar o promisiune de care nu se va ține de cuvânt. Mi-aș dori ca problema să fie rezolvată, dar am slabe speranțe că PSD o va soluționa”, a declarat Bălan.(T.B.)


Intră acum și în grupul de