Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor, în Camera Deputaților: Pentru școlile din mediul rural anul școlar 2019-2020 va începe tot cu grupurile sanitare în curte?


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a susținut, miercuri, în plenul Camerei Deputaților o declarație politică în care a atras atenția că că problema școlilor cu toaleta în curte nu va fi rezolvată nici în acest an, în ciuda tuturor declarațiilor optimiste ale miniștrilor educației și finanțelor de la începutul acestui an.

S-a încheiat campania electorală, au avut loc alegerile europarlamentare, iar guvernanții ar trebui să revină cu picioarele pe pământ și să se ocupe de punerea în practică a promisiunilor cuprinse în Programul de Guvernare, ”reabilitarea/modernizarea clădirilor școlare pentru ca toate unitățile de învățământ să obțină autorizații de funcționare – sanitară și ISU” fiind una dintre acestea”, a spus Fădor.

deputatul Angelica FĂDOR

Ea a explicat că potrivit Ministerului Educației Naționale, la începutul anului 2019, în rețeaua de învățământ preuniversitar de stat mai funcționau 1.180 de școli cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcțiilor de învățământ, deși la finalul anului 2017 erau raportate 2.219 unități de învățământ cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare.

Dacă analizăm datele, ar însemna că, în cursul anului 2018, au fost soluționate situațiile din peste 1000 de școli din țară. Greu de crezut, realitatea contrazicând acest artificiu al Guvernului, această cosmetizare a statisticii doar pentru ”a da bine”. De altfel, ministrul educației naționale, dna Ecaterina Andronescu, anunța în luna februarie că va implementa un proiect astfel încât „cele 1.489 de școli care au încă toaleta în curte să aibă grupuri sanitare normale și firești pentru secolul XXI, în care trăim

De menționat este că fostul ministru al educației, Liviu Marian Pop publica în ianuarie 2018 o listă cu 2.418 școli care au toaletă în curte”, a spus Fădor.

Ea a constatat că există neconcordanțe majore între datele făcute publice de responsabilii din domeniul Educației privind numărul școlilor cu toaleta în curte, iar pentru că situația nu le face cinste deloc încearcă să diminueze, din condei, numărul acestora.

„În ședința de Guvern din data de 30 mai a fost aprobată o Hotărâre de Guvern prin care Ministerul Educației Naționale va transfera către primării suma de 64,9 milioane de lei pentru ca acestea să rezolve problema unui număr de 858 de școli care au toaletă în curte, nu au apă curentă și canalizare”, a spus deputatul liberal sucevean.

Ea a atras atenția că ministrul educației nu a reușit să obțină finanțare decât pentru 858 școli, dar și aceasta mult prea târziu pentru ca lucrările să fie finalizate înaintea începerii noului an școlar.

„Primarii vor trebui să realizeze până atunci proiectele tehnice și selecția firmelor care să realizeze aceste lucrări, dar mă îndoiesc că în decurs de trei luni se vor putea efectua și procedurile și execuția lucrărilor.Din păcate, această problemă va trena și doar un guvern capabil să gestioneze proiecte și programe serioase va reuși să aducă civilizația în școlile din mediul rural românesc”, a conchis deputatul PNL Angelica Fădor.(N.B.)


Intră acum și în grupul de