Fondul la dispoziția CJ Suceava alocat de Guvern pentru primării este de zece ori mai mic decât necesarul comunităților locale. Proiectul de repartizare este criticat de PSD Suceava care îl acuză pe Flutur că dezavantajează localitățile cu primari social-democrați


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava urmează să aprobe în ședința de joi repartizarea unei sume de 28,4 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale.

Potrivit expunerii de motive semnate de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, legea bugetu!ui de stat pe anul 2019 a stabilit pentru acest an, prin derogare de la prevederile Legii finanțelor publice locale, o modalitate diferită de repartizare a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, indicând și atribuțiile consiliilor județene în legătură cu repartizarea acestor sume.

Astfel, pe lângă sumele ce au fost repartizate în ședința deliberativului județean din data de 22 martiue, conform acestei legi bugetare, la dispoziția fiecărui consiliu județean este constituit un fond de 28.492 mii lei, fond ce trebuie repartizat integral în acest an comunelor, orașelor și municipiilor, prin hotărârea consiliului județean susținerea programelor de dezvoltare locașp și susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, dar și pentru cheltuielile de funcționare pe care localitățile, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii.

Președintele CJ Suceava a explicat că după definitivarea bugetelor locale și parcurgerea a cinci luni de execuție bugetară , din care una cu buget aprobat, a solicitat primăriilor să transmită la CJ Suceava necesarul de fonduri pentru destinațiile stabilite de  lege, la care să atașeze și date concrete privind programele în derulare sau execuția  bugetară  a  unităților  administrativ­ teritoriale,în vederea susținerii propunerii de alocare de sume din fond.

În urma centralizării sumelor comunicate Consiliului Județean Suceava de primării s-a constatat că este necesar un total de 288.797.000 lei, din care 53.043.470 lei sume necesare pentru functionare.

În urma analizei fiecărei solicitări în parte și raportat la suma de repartizat, care este de zece ori mai mică decât necesarul a fost întocmită o propunere de alocare de fonduri pe localități.

PSD Suceava consideră că proiectul favorizează primarii liberali și defavorizează pe cei de la PSD.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă, în ședința de vineri de la Rădăuți a PSD Suceava, consilierii județeni prezenți au prezentat acest proiect de hotărâre al Consiliului Județean Suceava apreciind că președintele Gheorghe Flutur a repartizat sumele „într-o manieră partinică, inacceptabilă, dar din nefericire specifică lui”.

PSD Suceava arată că repartizarea sumelor către localități „defavorizează clar primăriile social-democrate în favoarea mai mult decât evidentă a primăriilor conduse de liberali”.(T.B.)


Intră acum și în grupul de