„Festivism ieftin” pe cheltuială serioasă la Zilele Municipiului Fălticeni acuză USR care a organizat un eveniment-alternativă: „Uniți prin Cultură”

USR Fălticeni consideră că autoritățile locale fălticenene manifestă o indiferență totală față de actul cultural autentic și că promovează „festivismul ieftin”, dar cu cheltuieli serioase de la bugetul local.

Potrivit unui comunicat de presă, pentru a atrage atenția asupra acestei situații, în data de 20 iulie, de Sf. Ilie, Uniunea Salvați România, prin filiala municipală Fălticeni, a organizat evenimentul cultural „Uniți prin Cultură”, acțiune care s-a dorit a fi și „un semnal de alarmă față de indiferența totală manifestată de autoritățile locale vizavi de actul cultural autentic, dar și față de promovarea festivismului ieftin (însă cu repercusiuni serioase la bugetul local)”.

„Fălticeni este localitatea cu cea mai mare densitate a oamenilor „de seamă” (scriitori, oameni de știință, artiști) din România, care s-au născut sau au creat aici, fiind devansată doar de București și Iași strict numeric, pentru că ne raportăm la două orașe mult mai mari, Capitala României și ultima Capitală a Moldovei. George Călinescu însuși așeza Fălticenii între cele mai bogate tezaure spirituale ale poporului român”, explică USR Fălticeni.

Potrivit comunicatului, ghidați pe aproape tot parcursul itinerarului cultural de Marinel Dănilă, participanții la acțiune au avut ocazia să afle detalii despre personalitățile care s-au născut, au trăit și/sau au creat în târgul „Folticenilor”, dar și despre clădirile (puține rămase în picioare) ale căror ziduri respiră istorie, itinerarul cultural propus, care a durat câteva ore, cuprinzând, pe lângă muzee, și parcurgerea celor mai importante edificii din municipiu.

„De altfel, reașezarea culturii autentice românești pe piedestalul pe care îi este locul, este una din preocupările de bază ale Uniunii Salvați România”, se arată în comunicat.(N.B.)