„Vladimir Voronin să-şi ceară scuze public poporului român, căruia i-a adus insulte grave”


Intră acum și în grupul de

În urma evenimentelor din Republica Moldova, Conferinţa municipală a PSD Suceava a adoptat o rezoluţie care a fost semnată şi de preşedintele Organizaţiei Judeţene, senatorul Gavril Mîrza şi care urmează să fie transmisă şi Ambasadei Republicii Moldova în România.

Liderul Organizaţiei Municipale Suceava a PSD, Virginel Iordache, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în rezoluţia PSD Suceava se arată că alegerile parlamentare din 5 aprilie şi evenimentele ce au urmat au arătat caracterul profund antipopular şi dictatorial al regimului comunist instaurat de Vladimir Voronin în Republica Moldova. Totodată, în document se menţionează că fraudarea rezultatelor votului, înscenarea unui presupuse tentative de lovitură de stat prin devastarea Parlamentului şi Preşedinţiei, acuzarea României de implicare „în scenariul primitiv al presupusei tentative de lovitură de stat”, acţiunile represive de o cruzime fără precedent întreprinse de structurile de forţă şi de sistemul judiciar împotriva copiilor, tinerilor şi tuturor cetăţenilor, au pus în evidenţă scopurile urmărite de regimul comunist. „Lanţul represiv mobilizat de guvernarea comunistă a înglobat toate structurile de forţă, iar teroarea s-a extins pe întreg teritoriul Republicii Moldova”, se mai arată în rezoluţia PSD Suceava, care cere încetarea imediată a acţiunilor de teroare împotriva copiilor şi tinerilor, eliberarea tuturor persoanelor arestate şi asigurarea desfăşurării anchetei în stare de libertate pentru a proteja de tortură persoanele cercetate.

Totodată, PSD Suceava cere publicarea numelor persoanelor arestate, a motivelor arestării, locul deţinerii acestora, dar şi asigurarea accesului la reţinuţi a avocaţilor, părinţilor, mass-media, organizaţiilor neguvernamentale şi organismelor internaţionale. În rezoluţie se cere stoparea imediată a persecuţiilor împotriva instituţiilor mass-media, a urmăririi şi arestării jurnaliştilor, precum şi a expulzării jurnaliştilor străini, ridicarea blocajului informaţional şi asigurarea accesului partidelor de opoziţie la posturile de televiziune şi radio publice. „Vladimir Voronin să-şi ceară scuze public poporului român, căruia i-a adus insulte grave”, se subliniază în finalul rezoluţiei.


Intră acum și în grupul de