Prefectul de Suceava explică de ce a dispus încetarea înainte de termen a mandatului primarului din Ipotești: Este o obligație a prefectului după ce raportul ANI este menținut de instanța de contencios administrativ VIDEO


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a explicat, joi, că a emis ordinul prin care a constatat încetarea înainte de termen a mandatului primarului comunei Ipotești în baza dispozițiilor legale potrivit cărora prefectul este obligat să acționeze în acest sens în termen de maxim șase luni de la rămânerea definitivă a raportului ANI.

Ea a spus că stările de incompatibilitate și conflict de interese au fost reglementate de lege și că Agenția Națională de Integritate, prin inspectorii săi, evaluează situația sesizată.

Adomnicăi a menționat că persoana față de care ANI constată stare de incompatibilitate sau de conflict de interese se poate apăra în fața inspectorului ANI, iar apoi se poate adresa instanței de contencios administrativ.

Raportul inspectorului ANI rămâne definitiv doar după decizia instanței de contencios administrativ.

Potrivit lui Adomnicăi, prefectul este obligat ca în termen de șase luni să constate încetarea, înainte de termen, a mandatului de primar și că, în caz contrar, fapta constituie contravenție sau poate îmbrăca și forma infracțiunii.

Ea menționat că la Prefectura Suceava a fost deja o asemenea situație, când un prefect a fost amendat contravențional pentru că nu a dispus încetarea, înainte de termen, a mandatului unui primar, dar că acțiunea penală declanașată a fost clasată.

Mirela Adomnicăi a subliniat că ordinul prin care mandatul unui primar încetează înainte de termen nu este un act rezultat în urma unei cercetări, ci este un act constatator.

Prefectul a mai spus că legiuitorul a început să reglementeze situațiile de incompatibilitate și de conflict de interese, arătând că prin noul Cod Administrativ, conflictul de interese nu mai conduce la încetarea mandatului de primar, ci la sancționarea acestuia cu 10 la sută din indemnizație pentru o perioadă între o lună și șase luni.

Mirela Adomnicăi a precizat însă că în cazul primarului din Ipotești, instanța de contencios a reținut din raportul ANI situația de incompatibilitate și nu cea de conflict de interese, caz în care se impunea încetarea înainte de termen a mandatului.

Ea a mai spus că decizia instanței a fost emisă în 23 ianuarie 2019 și că ea a emis dispoziția abia în iulie, la limita celor șase luni în care prefectul trebuie să se încadreze.

Mirela Adomnicăi a arătat că în cazul primarului din Ipotești a văzut că au existat discuții atât în mediul on-line cât și în alte medii și că chiar funcționari publici au postat pe pagina primăriei că îl susțin pe primarul demis, fiind critici, oarecum, față de ordinul prefectului de încetare înainte de termen a mandatului primarului.

Prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi a semnat în 16 iulie ordinul prin care mandatul primarului PNL al comunei Ipotești, Augustin Sorin Tofan încetează înainte de termen.

Prefectul a făcut acest lucru după ce a primit de la Agenția Națională de Integritate (ANI) un raport definitiv privind incompatibilitatea în care se află primarul comunei Ipotești.

Locul lui Sorin Tofan va fi luat de viceprimarul în funcție, Constantin Bobu, membru PNL.

Mirela Adomnicăi a mai anunțat că a solicitat din partea ANI un punct de vedere  pentru situația în care se află primarul PSD din comuna Frătăuții Vechi, Vasile Artimon Ionesi, acesta fiind și el într-o situație de incompatibilitate cu funcția pe care o deține.(T.B.)


Intră acum și în grupul de