Cum se clatină convingerile ministrului Educației la cererea șefului de partid. Ecaterina Andronescu era fermă la Suceava privind interesul major al școlii românești și începerea anului școlar în 9 septembrie pentru ca diplomele să poată fi recunoscute, iar acum ia în calcul prelungirea vacanței până în 16 septembrie


Intră acum și în grupul de

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, era în luna mai, la Suceava, fermă în menținerea datei de 9 septembrie ca fiind cea la care debutează noul an școlar, invocând interesul major al școlii românești, dar se pare că interesul de partid, respectiv solicitarea premierului și președintelui PSD, Viorica Dăncilă, ca școala să înceapă în 16 septembrie, au clătinat convingerile ministrului Andronescu care a convocat pentru luni Comisia de Dialog Social pentru a discuta despre schimbarea structurii anului școlar.


„Cred că trebuie să ținem la interesul major al școlii. Mă uit cu tot respectul și la mediul de afaceri, dar mă uit și la interesul major al școli
i”, spunea Ecaterina Andronescu într-o conferință de presă la Suceava când a fost întrebată dacă va revizui ordinul de ministru privind începerea anului școlar în 9 septembrie în condițiile în care hotelierii de pe Litoral cereau ca vacanța școlară să fie prelungită încă o săptămână.

Ecaterina ANDRONESCU, la momentul declaratiilor, alături de senatorul PSD, Ioan STAN


Ea a spus că și cei care au pârtii de schi vor ca vacanța de iarnă să dureze două luni, dar că interesul major al școlii românești primează.


Întâi și întâi trebuie să promovăm interesul școlilor. Când am stabilit că această structură a anului de învățământ am avut în vedere numărul de zile de școală care determină și numărul de ore și care, până la urmă, determină recunoașterea sau nu a diplomelor pe care școlile noastre le elaborează și sigur că, dacă vom găsi o formulă mai rațională decât asta, ceea ce nu cred, nu avem nimic împotrivă. Deocamdată avem un ordin de ministru”, a spus Ecaterina Andronescu.


Întrebată dacă data de 9 septembrie este certă ea a răspuns: „Avem un ordin de ministru care stabilește structura anului școlar” și a menționat că de fiecare dată va oferi același răspuns.


Când i s-a spus că este an electoral și că ar urma să revină asupra acestui ordin, ministrul Andronescu a răspuns:

„Iertați-mă. Cred că să avem o școală foarte bună și performantă produce cele mai multe efecte, de toate felurile. În primul rând, interesul meu este să dăm societății oameni care sunt formați la cel mai înalt nivel, dacă se poate, și asta am discutat cu profesorii, să încercăm să schimbăm și mentalitatea părinților și poate și a celor care sunt școliți că aici își pot desfășura viața și activitatea profesională la cele mai înalte cote pentru că România suferă de acest proces de migrație care este absolut îngrijorător, cel puțin îngrijorător și interesul meu este ca educația să ne unească”


Intră acum și în grupul de