Alexandru Băișanu, despre situația gravă în care se află Guvernul: Nu sunt prevăzuți bani pentru pensii și salarii în ultimele două luni, gaura din buget este de 8 miliarde de lei, iar taxa pe sucuri și pe țigări, ori impozitarea bacșișului nu o acoperă. Indiferent dacă pleacă ALDE de la guvernare, PSD va fi susținut de PNL și USR


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele ALDE, deputatul de Suceava Alexandru Băișanu, a făcut, vineri seara, dezvăluiri la Antena 3 despre situația gravă în care se află țara.

Băișanu a spus că este „o gaură de 8 miliarde de lei”, iar pentru ultimele două luni nu sunt prevăzuți bani pentru pensii și salarii.

El a arătat că opinia ALDE privind rectificarea bugetară vizează alocarea echilibrată de fonduri pentru stoparea creșterii deficitului și revenirea pe un  trend firesc subliniind că măsurile vizate de ministrul de Finanțe, respectiv introducerea taxei pe zahărul din sucuri, creșterea accizei la țigări sau impozitarea bacșișului chelnerilor nu pot acoperi actualul deficit.

Băișanu a mai declarat că în ceea ce privește banii pentru pensii și salarii, este clar că Guvernul va trebui să se împrumute pentru plata acestor drepturi.

Vicepreședintele ALDE a fost întrebat dacă formațiunea iese de la guvernare și va genera o nouă criză politică, iar Băișanu a răspuns că dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută corespunzător, este posibil ca ALDE să nu-și asume guvernarea în continuare.

„Problema nu este că ALDE iese de la guvernare pentru că Guvernul PSD va fi sprijinit de PNL și USR. Unii au spus că nu vor la guvernare, iar ceilalți, prin vocea președintelui Klaus Iohannis, au anunțat că vor forma o nouă majoritate după alegerile parlamentare din noiembrie anul viitor. Deci problema nu e că pleacă ALDE de la guvernare, ci că situația gravă de acum va continua și va afecta toți românii”, a spus Alexandru Băișanu.   

El a respins acuzele ministrului Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, care a declarat că ALDE „șantajează” cu ieșirea de la guvernare pentru că vrea ca PSD să susțină candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu la Președinția României.

„Nu are nicio legătură actul de guvernare cu candidaturile. Am înțeles că PSD susține candidatura Vioricăi Dăncilă, noi, ALDE vom susține candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu. Problema majoră este însă guvernarea. Noi vrem să fie finanțate în continuare lucrări de investiții în infrastructură, în educație, în sănătate, să fie cofinanțate proiectele cu finanțare europeană”, a conchis Băișanu. (T.B.)


Intră acum și în grupul de