Deputatul Ioan Bălan vrea să se asigure că bugetul pentru Apărare al țării nu a fost afectat de deficitul bugetar din acest an. El cere ministrului Apărării să prezinte informații privind execuția bugetară


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a solicitat, în Parlament, ministrului Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin Leș, să transmită informații privind execuția bugetară a acestui domeniu în condițiile în care în condițiile în care țara a alocat 2 la sută din PIB a fost apreciată de președintele SUA, Donald Trump, și a fost și semnat un memorandum între cele două țări.

Bălan îi spune ministrului Apărării că prin Declaraţia summit-ului din Ţara Galilor adoptată de şefii de stat şi de guvern participanţi la reuniunea Consiliului Nord Atlantic din Ţara Galilor (4-5 septembrie 2014), statele membre și-au asumat să respecte valoarea de referinţă a NATO de a asigura minimum 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru cheltuielile raportate nevoilor de apărare.

În baza consensului politic obținut de Președintele României, țara noastră a fost între primele state membre care a concretizat efectiv, prin programările bugetare anuale, alocarea a minimum 2% din PIB pentru apărare.

„Din păcate, însă, execuțiile bugetare anuale ne-au demonstrat că Guvernul își menține cu dificultate acest angajament, fie din cauza întârzierilor în realizarea licitațiilor pentru înzestrarea Armatei Române, fie din cauza imposibilității utilizării creditelor bugetare în ultimele două luni ale anului, fie chiar din necesitatea de a corecta deficitul bugetar tot mai mare de la un an la altul”, a arătat Ioan Bălan.

Potrivit acestuia, România a fost puternic apreciată pentru decizia de a aloca 2% din PIB pentru apărare, în special de către Președintele Statelor Unite ale Americii, iar acest angajament a condus deja la încheierea unui memorandum între țara noastră și partenerul nostru strategic, precum și la alte direcții de colaborare.

În aceste condiții, Ioan Bălan cere ministrului Apărării să prezinte  informații cu privire la execuția bugetară preliminată a Ministerului Apărării Naționale pentru primele 8 luni din anul 2019, dar și cu privire la cheltuielile propuse/realizate privind înzestrarea Armatei Române și dacă Ministerul Apărării Naționale va reuși să realizeze programul pentru acest an.

„Vă solicit să precizați dacă există riscul ca, în condițiile în care deficitul bugetar al bugetului general consolidat a urcat în primele 7 luni la peste 18 miliarde de lei, să fie afectat și bugetul pentru apărare în acest an”, a solicitat deputatul Ioan Bălan.(T.B.)


Intră acum și în grupul de