Renate Weber infirmă că CE a cerut adoptarea cu „maxim de viteză” a codurilor juridice


Intră acum și în grupul de

Europarlamentarul liberal Renate Weber, membru al Comisiei pentru Afaceri Juridice din PE, a declarat miercuri, la Suceava, că în cazul codurilor juridice s-a ajuns în situaţia să se exagereze şi să nu se spună adevărul. „Îmi pare rău că şi acest subiect s-a politizat”, a afirmat europarlamentarul liberal, în cadrul unei conferinţe de presă.

Renate Weber a arătat că pentru adoptarea acestor coduri juridice, care modernizează sistemul de drept din România, trebuie să existe o dezbatere serioasă. „Avem nevoie de aceste coduri pentru România şi fără de care nu putem vorbi de reformare a justiţiei”, a spus Weber, care a menţionat că aceste coduri sunt considerate de Comisia Europeană ca parte a reformei. „Este total neadevărat că au fost cerute cu maxim de viteză de CE ca raportul să fie bun”, a adăugat eurodeputatul PNL, subliniind că CE a insistat asupra necesităţii realizării unor studii de impact cu efectele acestor coduri.

Ea consideră că adoptarea în ritm alert a acestor coduri va avea mai mult efecte negative. „E mare păcat că munca unor oameni ce au lucrat la aceste coduri riscă să aibă, parţial, efecte foarte proaste din cauza grabei”, a mai spus Renate Weber. Eurodeputatul liberal a mai arătat că aceste coduri, în ansamblul lor, modernizează, în mod categoric, sistemul de drept din România, dar că în fiecare sunt capitole sau articole care pot da naştere la abuzuri sau la efecte proaste şi din acest motiv este necesară o dezbatere serioasă a acestor părţi. „În ciuda nenumăratelor observaţii venite din diferite locuri, codurile vor fi aprobate în această sesiune. E vorba de bifarea unui căsuţe care să fie trimisă în plic la Comisia Europeană, ca şi cum oamenii aceia nu ar şti care este importanţa acestor coduri şi cum ar trebui acestea să fie adoptate”, a explicat europarlamentarul liberal.


Intră acum și în grupul de