Deputatul Angelica Fădor, în Parlament, arată că OUG 114/2018 a scumpit cu minim 30 la sută lucrările publice de infrastructură. Ea cere ministrului Dezvoltării Regionale să prezinte impactul acestei ordonanțe asupra investițiilor autorităților locale

Ca urmare a aplicării prevederilor OUG 114/2018 privind privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, au intervenit modificări substanțiale în costurile proiectelor de investiții, arată deputatul Angelica Fădor într-o interpelare adresată ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Dan Suciu.

„Potrivit datelor care mi-au fost prezentate la Biroul parlamentar, în medie, valoarea contractelor încheiate de autoritățile administrației publice a crescut cu circa 30 %, dar au fost cazuri în care aceasta a crescut și cu 50 de procente”, a spus deputatul liberal.

Ea explică în interpelare că, mai mult, din cauză că multe dintre proiecte au avut studii de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici aprobați înainte de adoptarea OUG 114/2018, valorile proiectelor de investiții scoase la licitații nu au fost atractive pentru firmele de construcții, care nu s-au prezentat la licitații.

„Astfel,  în foarte multe cazuri, au fost reluate de două sau chiar trei ori licitațiile din cauza lipsei de ofertanți, iar autoritățile contractante au fost nevoite să actualizeze valoarea investițiilor.Această situație a fost întâlnită în majoritatea proiectelor cu finanțare din PNDL și a proiectelor cu finanțare europeană”, a explicat Angelica Fădor.

Potrivit acesteia, mai grav este că, în cazul proiectelor cu finanțare europeană, actualizarea indicatorilor tehnico-economici a crescut valoarea totală a proiectelor astfel încât acestea ies din schema de finanțare convenită.

„Din ceea ce am constatat în ultimele luni, valoarea proiectelor de dezvoltare locală, fie ele cu finanțare locală, națională, sau europeană a crescut, majorarea costurilor fiind neeligibilă și suportată din bugetele locale ceea ce a determinat ca unele unități administrativ teritoriale să renunțe la unele dintre proiectele inițiate.În aceste condiții, vă rog, domnule ministru, să îmi prezentați o situație a impactului OUG 114/2018 asupra proiectelor finanțate de la bugetul de stat prin PNDL, dar și a celor finanțate prin POR 2014-2020 la nivelul întregii țări”, a spus Fădor.

Ea cere ministrului să precizeze valoarea inițială totală a contractelor și valoarea după actualizarea necesară ca urmare a aplicării OUG 114/2019.

„De asemenea, vă rog să îmi transmiteți dacă, începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul minim în domeniul construcțiilor va fi păstrat la 3000 de lei sau va fi corelat cu creșterea prevăzută pentru salariul minim pe economie”, a spus Fădor. (T.B.)