Președintele Klaus Iohannis a respins numirea lui Alexandru Băișanu în funcția de ministrul pentru relația cu Parlamentul: Propunerea este cras neconstituțională

Președintele României, Klaus Iohannis, a respins, joi, nominalizarea deputatului de Suceava Alexandru Băișanu în funcția de ministru pentru relația cu Parlamentul.

El a anunțat că refuză numirea toate propunerilor înaintate de Viorica Dăncilă, între care cea a lui Băișanu.

Klaus Iohannis a explicat că după ce ALDE a părăsit Guvernul și s-a schimbat structura politică guvernamentală, Constituția prevede clar că este nevoie de restructurare care să fie

„Doamna prim-ministru, trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a Guvernului dumneavoastră”, a spus Iohannis.

El a arătat că ultima propunere de remaniere „este cras neconstituțională” și că PSD tergiversează o procedură explicită în Constituție.

Niciun ministru nu va fi numit nou în Guvern decât după aprobarea Parlamentului, a spus șeful statului.

Vă prezentăm declarația președintelui Klaus Iohannis:

”Am primit o corespondență de la doamna Prim-ministru ieri după-amiază. Doamna Prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală. Îmi solicită acolo doamna Prim-ministru eliberarea din funcție a unor miniștri, a unor interimari, și numirea a șase miniștri.

Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar!

Dar, în acest context, dați-mi voie să explic un pic cum am ajuns aici. Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârșitul lui august, iar la câteva ore după ce primisem solicitarea de remaniere, partidul ALDE a anunțat public că părăsește coaliția de guvernare. În aceste condiții, Constituția solicită explicit un vot din partea Parlamentului în situația în care se înlocuiesc miniștrii. Această chestiune este foarte clară, drept pentru care, la momentul respectiv, am refuzat remanierea solicitată.

După câtva timp, doamna Prim-ministru a venit cu o solicitare de numire a unor miniștri interimari. Din același motiv, fiindcă Guvernul acum, în noua configurație politică, în conformitate cu Articolul 85 din Constituție, trebuie să se prezinte în fața Parlamentului, am refuzat și acea solicitare.

Acum, doamna Prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare.

Doamnă Prim-ministru, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră! Altfel, lucrurile nu se pot rezolva.

Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate. Este cras neconstituțională, fiindcă, între timp, este foarte clar și s-a anunțat și public, și în scris, că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Deci, nu încape nicio îndoială: Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului!

Se vede că doamna Prim-ministru se teme de un vot în Parlament și încearcă să tragă de timp. În același fel, se vede că, de fapt, PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere, tergiversează o procedură care este explicit și clar solicitată în Constituție.

Repet: nici un ministru nu va fi numit nou în Guvern, decât după validarea din Parlamentul României!”