Deputatul Angelica Fădor, total nemulțumită de modul cum tratează ministrul Muncii problema foștilor angajați din IPEG-uri: Nu am cerut explicații, ci soluții la o problemă cu care se confruntă mulți suceveni


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor consideră total neadecvat răspunsul primit din partea ministrului Muncii, Marius Budăi, privind situația pensionarilor din cadrul Institutele de Prospecțiuni și Explorări Geologice (IPEG) cum e și Geomold care nu beneficiază de aceleași drepturi ca minerii deși au avut aceeași activitate.

Ea a arătat că Marius Budăi îi explică în răspuns situația pe care ea a prezentat-o, fără să vină cu soluții.

„Noi am cerut soluții, nu să ni se răspundă cu ceea ce a înțeles ministrul din cererea formulată”, a spus deputatul liberal sucevean.

Angelica Fădor a explicat că acum se face o mare nedreptate minerilor și lucrătorilor care și-au desfășurat activitatea în subteran în cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice sau de exploatări în subteran pentru că nu se mai consideră activitate desfășurată în “unitate minieră ” și încadrată în condiții speciale de muncă.

Ea a arătat că în această situație se găsesc, în prezent, persoanele care au lucrat în subteran, pensionari și viitori pensionari la Întreprinderea de Prospecțiuni și Explorări Geologice Suceava care a fost reorganizată prin HG 193 /1991 în S.C. GEOMOLD S.A.

Deputatul precizează că în anul 1990, unitatea avea un număr de aproximativ 5000 de salariați, iar cei care își desfășurau activitatea în subteran executau lucrări de deschidere și pregătire, respectiv puțuri de extracție, galerii, nișe de legătură, suitoare, plane înclinate, camere speciale, abataje experimentale și altele în zonele aflate în exploatare a minereului neferos, la exploatările Leșu Ursului, Fundu Moldovei, Mestecăniș, la  acumulările de sulf din Munții Călimani, la cele de baritină de la Holda și Ostra, de minereuri de fier de la  Delnița, sau minereu de mangan în Bazinul Domelor.

De aceea, deputatul liberal sucevean consideră că egalitatea de șanse pentru angajații care își desfășoară activitatea în aceleași condiții nu ar trebui să fie doar teoretică.

Ministrul Muncii i-a răspuns însă deputatului, într-un document pe nouă pagini, că persoanele înscrise la pensie anterior datei de 01.01.2011, nu fac obiectul recalculării prevazute de Legea nr. 192/2015 și Legea nr . 221/2018.

„Subliniem faptul că, având în vedere modificările legislative în domeniul pensiilor referitoare la acordarea unor beneficii pentru perioadele de activitate desfășurate în grupe superioare de muncă, legiuitorul a stabilit stagii complete de cotizare mai avantajoase numai în cazul condițiilor speciale de muncă și în situațiile expres prevăzute de lege în care grupa superioară de muncă realizată anterior datei de 01.04.2001 a fost asimilată condițiilor speciale, ca  o  recunoaștere  a dificultăților, riscurilor și uzurii care în timp pot conduce la îmbolnăviri profesionale, la comportamente  riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților”, explică ministrul.

El mai arată că având în vedere Decizia nr . 9 din 2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, apreciază că orice modificare legislativă în acest sens este pasibilă să fie declarată neconstituțională. (T.B.)


Intră acum și în grupul de