Ioan Bălan cere eliminarea tuturor taxelor suplimentare care scumpesc viața românilor introduse prin „Ordonanța lăcomiei” de Viorica Dăncilă. ”Bunăstarea” adusă de PSD se vede în prețul de coșmar al lemnelor de foc, al curentului electric, al gazelor naturale și al gicagaloriei

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a criticat, miercuri, atitudinea PSD și a Guvernului Dăncilă deoarece au blocat discuțiile privind eliminarea taxelor din Ordonanța 114.

„Deși PSD s-a angajat că nu va introduce nici o taxă nouă și nu va majora niciun impozit, prin Ordonanța lăcomiei, ne-am trezit peste noapte cu o avalanșă de taxe și impozite, care au scumpit viața tuturor românilor”, a spus Ioan Bălan.

Potrivit acestuia, „Ordonanța lăcomiei” a scumpit deja și cu peste 20% facturile la comunicații electronice, la telefonie sau la televiziunea prin cablu.

„De asemenea, taxa pe sectorul energetic introdusă de aceeași ordonanță a făcut din România o țară importatoare de energie, deși noi exportam mai mult decât importam. Numai în primele 7 luni ale acestui an, exportul de energie electrică a scăzut cu apoape 32%, în timp ce importurile au crescut cu 45%. Mai mult decât atât, prețurile gazelor naturale au ajuns în mai puțin de un an să fie de două ori mai mare decât cel de pe piețele externe”, a spus Bălan.

El arată că acestea sunt numai primele efecte ale modului în care PSD a șubrezit nivelul de trai al populației și, prin Viorica Dăncilă, mai are și nerușinarea să vorbească despre ”bunăstarea românilor”.

„În scurt timp vom intra în sezonul rece și, nu peste mult timp, vor veni și facturile pentru încălzirea locuințelor. Taxa Dăncilă va apărea pe toate aceste facturi, iar românii vor vedea cu ochii lor cât de mult ține PSD la bunăstarea românilor. Prețul lemnelor de foc este un coșmar de aproape trei ani, curentul electric este mai scump și cu peste 20% pentru gospodării, prețul gazelor naturale va crește din nou, după ce a crescut deja în acest an, iar gigacaloria, care încă mai este subvenționată de stat, va crește și ea, din cauza acelorași taxe introduse de Viorica Dăncilă”, a spus deputatul liberal sucevean.

Ioan Bălan a declarat că deputații PNL au solicitat PSD să discute Ordonanța 114 în regim de urgență și să elimine din aceasta doar acele prevederi care introduc taxe și scumpesc viața românilor, adică să se abroge taxa pe comunicații, taxa pe energie și taxa pe creditele oferite populației.

„Am depus deja la Camera Deputaților un set de amendamente prin care să eliminăm aceste taxe din facturile majorate pe care le primesc oamenii. Liderii PSD, însă, după ce au mimat că vor supune dezbaterii Ordonanța lăcomiei, au ascuns-o în sertar și refuză să mai poarte orice fel de discuție pe această temă”, a spus deputatul liberal.

Totodată, Ioan Bălan a solicitat liderilor PSD și Vioricăi Dăncilă să nu mai lanseze nicio minciună despre bunăstarea românilor.

„Ca să fie credibili în fața cetățenilor, mai întâi să accepte soluția PNL de a elimina toate taxele suplimentare introduse prin Ordonanța lăcomiei. În plus, PSD nu are nicio legitimitate să vorbească despre bunăstarea cetățenilor români, atâta vreme cât cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană, Bucovina și Oltenia, sub guvernele PSD au devenit și mai sărace și mai subdezvoltate”, a conchis Ioan Bălan.