„Baciul” Băsescu a făcut furori cu brâul şi cu sumanul de oaie


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Traian Băsescu a primit cadou de la un localnic din comuna suceveană Bucşoaia, o bundiţă ornată cu blană de dihor şi un chimir, iar soţia, Maria Băsescu, o traistă bucovineană, cu o ie înăuntru. Şeful statului a ajuns, duminică după-amiază, în localitatea suceveană Bucşoaia, unde se organizează „Hora Bucovinei”, o manifestare care dă semnalul urcării oilor la munte şi la care participă, potrivit organizatorilor, aproape 35.000 de persoane.

După discursul rostit în faţa miilor de bucovineni adunaţi la Bucşoaia, Băsescu a mers să viziteze stânele organizate în zonă, iar la prima stână a primit în dar un chimir din partea unui cioban, apoi a fost invitat să intre şi să tundă oile alături de acesta. Traian Băsescu a sărit gardul stânei, în ciuda avertismentelor primite de la ofiţerii SPP (care îi asigurau paza) după care a intrat împreună cu ceilalţi ciobani şi a tuns o oaie, într-un cor de aplauze şi de aparate de fotografiat.

Şeful statului a primit apoi o pălărie de cioban şi, după ce Băsescu a terminat de tuns oaia, ciobanul stânei respective, care l-a ajutat, şi-a dat jos de pe el sumanul şi i l-a oferit preşedintelui, îmbrăcându-l cu haina respectivă, ca semn că a trecut cu succes proba de tuns oile.

Traian Băsescu a declarat înainte de momentul cu stâna că la muls oile sau la cântat din fluier nu ar câştiga concursul, dar cu siguranţă va câştiga concursul de gustat brânză. Preşedintele împreună cu soţia sa, Maria, au mâncat, duminică, de sărbătoarea “Hora Bucovinei”, din comuna suceveană Bucşoaia, la una din stânele tradiţionale organizate cu prilejul manifestării, meniul fiind compus, printre altele, din balmoş la ceaun, miel jintuit şi plăcinte “poale-n brâu”.

Proprietarul stânei “La Filuţă”, unde au mâncat soţii Băsescu, a declarat că meniul a fost compus din balmoş la ceaun, miel jintuit (miel preparat în smântână, cu multe legume – n.r.), diferite tipuri de brânză, caş şi urdă, sărate sau proaspete, precum şi mezeluri preparate în casă, cum ar fi pastramă, kaizer, muşchi şi tobă, dar şi faimoasele plăcinte “poale-n brâu”, alături de cozonac, toate “udate” cu ţuică şi vin produse în gospodărie.


Intră acum și în grupul de