Gheorghe Flutur la Summitul RePatriot: ”trebuie să ne suflecăm, să dăm oameni politici mai buni, să concediem mediocritatea, să facem ceva mai mult pentru România”


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a anunțat în deschiderea lucrărilor de la Summitul RePatriot care se desfășoară în aceste zile la Gura Humorului, că principala sa preocupare pentru următoarea perioadă va fi modernizarea urgentă a infrastructurii rutiere județene dar și urgentarea demarării construirii de autostrăzi în zona Moldovei, care să facă legatura cu București și cu vestul Europei.

”Facem cu masina 7 ore de la București. Un metru de autostradă nu ne va putea ajuta, sperăm mai mulți metri de autostradă și kilometri să avem în perioada următoare. Cred că astea sunt cele mai mari proiecte ale noastre”, a spus Gheorghe Flutur.

El s-a plâns celor prezenți de faptul că Suceava a devenit, într-un mod nefericit ”exportator de forță de muncă” dar a arătat că există deja o strategie de readucere a ”diasporei” în județ, pe care Consiliul Județean a început să o pună în aplicare.

”Am devenit exportatori de forță de muncă de diasporă și avem vină cei care suntem acasă, în măsuri diferite, dar o avem și trebuie să ne-o asumăm pentru că foarte multă lume nu a plecat de aici de bine, a plecat pentru că nu a avut încotro. De aceea, îmi aduc minte că în anul 2016, am lansat acest proiect Luna diasporei-Bucovina. Unii m-au criticat dar cred că am făcut niște lucruri interesante.

 Primul care mi s-a părut interesant a fost această ramură,de comunicare cu dumneavoastră cei plecați dincolo, care de multe ori e incomodă.  Am reușit să deschidem linii aeriene de pe aeroportul Suceava, din Sudul Bucovinei. Suceava în ultimii ani a crescut. Aveam 30-35 mii de pasageri pe an. Anul acesta depășim 400 de mii, ne ducem la jumătate de milion. Gândiți-vă că suntem o zonă din nord-estul României și asta înseamnă dinamică. Și mult s-a făcut datorită diasporei”, a mai spus președintele CJ Suceava.

Din punctul de vedere al lui Gheorghe Flutur problema cea mai mare a investitorilor potențiali este lipsa unei infrastructuri rutiere moderne care să permită deplasarea de mărfuri și persoane cât mai rapid în orice colț al țării.

”Sperăm să facem și șosele ca să veniți mai ușor. Altfel, e doar o poveste de simpozion – Întoarceți-vă acasă. Eu sunt foarte realist. Întorsul acasă și investitul se leagă de infrastructură. Aici, trebuie să ne suflecăm, să dăm oameni politici mai buni, mai competenți, să concediem mediocritatea, să facem ceva mai mult pentru România”, a conchis Gheorghe Flutur. (M. Chira)


Intră acum și în grupul de