Nechifor, după ce Guvernul PSD a căzut cu voturile Pro România: Suntem obligați să găsim o formulă prin care să fim, nu neapărat parte a Guvernului, ci un fel de cenzor al Guvernului. Eu mă voi asigura că la nivel județean primarii vor primi echitabil fonduri guvernamentale


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației Suceava a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, într-o conferință de presă că, chiar înaintea debutului campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale lucrurile s-au schimbat esențial și că în următoarea perioadă nu se va mai vorbi foarte mult despre președinte și rolul acestuia după ce Guvernul a căzut.

El a arătat că o astfel de situație a mai fost și în 2012, dar că atunci se știa ce echipă guvernamentală va veni și care va fi politica noului guvern.

„Astăzi avem o situație incertă. Nu prea putem pipăi viitorul, nu prea putem înțelege care vor fi schimbările în plan economic și social pe termen mediu și scurt pentru că moțiunea de cenzură a fost un vot puternic de blam împotriva Guvernului Dăncilă, nu a PSD în esența lui, ci a liderilor care au dus această formațiune politică atât de jos și în intenții de vot, dar și în percepția publică”, a spus Nechifor.

El a arătat că PSD are acum un scor electoral catastrofal pe care nu l-a mai avut în istoria lui, atât la europarlamentare cât și acum la prezindențiale unde candidatul PSD, Viorica Dăncilă, are intenție de vot între 10 și 20 la sută.

Nechifor a mai declarat că la moțiunea de joi atitudinea celor din Pro România a fost una extrem de fermă, extrem de corectă și în mod esențial decisivă, pentru că fără cele peste 30 de voturi moțiunea de nu ar fi trecut.

„Avem și noi o parte din responsabilitate și una foarte mare. Pe de o parte, mulți dintre aleșii PSD se uită mai urât la noi și ne văd vinovați. Trebuie să înțeleagă și cei din PSD că nu era altă cale”, a spus Nechifor.

El a menționat că Pro România a propus tranșant, deschis, mai multe formule de colaborare, „nu de ieri, nu de când umblau cei din PSD cu promisiuni, cu bani, cu sinecuri, noaptea, prin casele alor noștri, că așa s-a întâmplat în noaptea de miercuri spre joi”, ci încă din luna august.

„Am propus PSD o formulă prin care să putem stabiliza zona guvernamentală, să venim cu oameni capabili, încă din august, și am fost refuzați categoric, iar în unanimitate CEx-ul PSD a exclus orice colaborare cu Pro România”, a spus Nechifor.

El a mai declarat că a propus un candidat unic al PSD, Pro România și ALDE, respectiv Mircea Diaconu, dar iar a fost refuzată propunerea.

Potrivit deputatului Pro România, astăzi, Mircea Diaconu, are cu susținerea Pro România și ALDE  16 la sută și ar fi avut peste 25 la sută dacă era susținut și de PSD, ceea ce ar fi însemnat intrarea în turul doi.

Cătălin Nechifor a mai arătat că Pro România a mai explicat celor din PSD că România are nevoie de un comisar european foarte puternic și a fost propusă Corina Crețu din partea Pro România, dar că cei din PSD au mers cu Rovana Plumb, cu Dan Nica, și s-a văzut că România este singura țară care nu are propunere de comisar acceptată

„Dacă noi aproape v-am rugat, v-am explicat extrem de serios, de punctual, cu argumente că e bine să facem un proiect în comun și nu ați vrut și ați votat în unanimitate că nu doriți o colaborare cu Pro România, atunci le spun și eu celor din PSD care sunt într-o oarecare măsură supărați pe noi că le-am căzut guvernul că nu e vina noastră. Avem o responsabilitate și suntem obligați prin această poziție pe care am avut-o de ajustare la nivel parlamentar, să găsim o formulă prin care să fim, nu neapărat parte a Guvernului, ci printr-o formulă în care să fim un fel de cenzor al Guvernului, să ne asigurăm că toate acele temeri ale electoratului vis-a-vis de politică neo-liberală extrem de brutală nu se va putea întâmpla pentru că în Parlament echilibrul este fragil”, a spus deputatul sucevean.

El a dat asigurări celor din Suceava că va încerca să asigure acel echilibru între primari în primul rând, să nu-i tratez cu diferențe, așa cum o fac alții și să-i asigur că sumele care vor veni din partea Guvernului să fie alocate cât de cât echitabil.

Nechifor a mai spus că în ultimele 30 de zile Guvernul Dăncilă a semnat 583 de proiecte de împrumut pentru autorități locale în valoare de 9,66 de miliarde de lei, marea lor majoritate pentru primari PSD  și a arătat că acest lucru nu a fost bun și a fost și acesta un factor care a contribuit la rezultatul moțiunii.

„Vreau să mă asigur că primarii din toate formațiunile politice din județul Suceava care au în implementare proiecte nu vor fi tratați discreționar”, a mai spus Nechifor.

El a mai declarat că vrea să fie pavăză pentru derapaje și că îl roagă pe președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, să fie foarte atent.

„E la o vârstă la care poate demonstra că poate fi așezat și să se gândească că puterea e trecătoare”, a spus Nechifor care a remarcat că în ultimii trei ani în județul Suceava a fost „un blat” între PSD și PNL și că liderul liberal a „încălecat” PSD.

Cătălin Nechifor a mai spus că cei din Pro România vor face o opoziție constructivă, extrem de precisă, extrem de rațională și a adăugat că rolul guvernului care va fi instalat va fi să asigure tranziția fie până la alegerile parlamentare la termen fie până la alegerile anticipate, dacă se va ajunge la o înțelegere în parlament în acest sens. (T.B.)


Intră acum și în grupul de