Nechifor susţine că împrumutul angajat de România la FMI nu a produs încă niciun efect


Intră acum și în grupul de

Parlamentarul social-democrat Cătălin Nechifor, care este membru al Comisiei de buget-finanţe, a declarat, joi, că deşi preşedintele Traian Băsescu a oferit garanţii ferme că odată cu injecţia de lichidităţi de la organismele financiare internaţionale sistemul bancar va reporni economia românească, împrumutul angajat de România la FMI nu a produs nici un efect până în prezent.

El a arătat că este obişnuit cu inconsecventa şefului statului care, în luna februarie, se pronunţa împotriva încheierii acordului cu Fondul, dar că acum problema este că efectele scontate nu se întrevăd şi, mai mult, românii, care vor plăti de fapt împrumutul de aproape 20 de miliarde de euro, nu cunosc condiţiile pe care Guvernul le-a acceptat. „Întârzierea publicării clauzelor împrumutului ne face să credem că ceea ce s-a negociat în prezenta PSD s-ar putea să nu se mai regăsească în memorandumul semnat de premierul Emil Boc. Ar fi neplăcut să constatăm că, în pofida condiţiilor impuse de noi, s-ar putea să regăsim creşterea TVA de la 19 la 22 %, sau reducerea pensiilor şi a salariilor”, a spus Nechifor.

Deputatul PSD a ţinut să sublinieze că PD-L şi Emil Boc au obligaţia să prezinte românilor condiţiile înscrise în memorandum. „Nu ne interesează banii de campanie ai acestui partid, provenienţa lor sau modul de cheltuire, însă împrumutul de la FMI înseamnă de fapt bani publici, aşa încât transparenţa ar trebui să primeze, mai ales că îndatorarea se va întinde pe un termen destul de lung”, a evidenţiat Cătălin Nechifor.


Intră acum și în grupul de